BiH

VSTS BiH definisao platformu za sutrašnji seminar

 VSTS BiH definisao platformu za sutrašnji seminar
VSTS BiH definisao platformu za sutrašnji seminar

Visoko sudsko i tužiteljsko savjet Bosne i Hercegovine (VSTSBiH) održalo je danas vanrednu sjednicu u povodu definiranja platforme za dvodnevni TAIEX-seminar koji počinje sutra u Sarajevu.

Članovi VSTV-a utvrdili su da ostaju kod svih dosadašnjih mišljenja koja je Vijeće dalo u pogledu Nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine.

Sva buduća rješenja u pogledu Suda Bosne i Hercegovine i eventualnog uspostavljanja novih sudova moraju uvažiti kontinuitet Suda Bosne i Hercegovine i njegovih sudaca, kažu u Savjetu.

Nadalje, zaključeno je da se materija koju regulira Zakon o VSTS-u ne smije regulisati drugim zakonima, pa ni budućim zakonom o sudovima Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu Analitičko mišljenje o primjeni proširene kaznene nadležnosti pravosudnih organa na državnom nivou, potrebno je objektivizirati kriterije iz člana 7. stav (2) točka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, zaključeno je, a radi se o odredbama koje se odnose na nadležnost ovog suda.

Kako Fena saznaje, na seminaru o reformi pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine učestvovaće tri ministra pravde (državni i dva entitetska) i najviši predstavnici bh. pravosudnih institucija.

Seminar je organiziran nakon sastanka ministara pravde, održanog 10. aeptembra u Briselu, na kojem je istaknuta opredijeljenost za nastavak strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, te potpisan Protokol koji predviđa niz mjera za rješavanje reformskih prioriteta u sektoru pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije