BiH

VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija
Foto: N.N. | VSTS BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je, tokom drugog dana sjednice koja se održava 18. i 19. aprila u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Mirza Mutevelić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Željka Tomić-Anđušić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona Predrag Golubović, na poziciju stručnog suradnika u Općinski sud u Bugojnu Ivan Sokanović.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su na poziciju sudije Okružnog suda u Banjaluci Vesna Mišić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Gradišci Dragana Skakić, saopšteno je iz VSTS-a BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije