BiH

VSTS: Obustavljen izbor pet tužilaca zbog problema sa platama

VSTS: Obustavljen izbor pet tužilaca zbog problema sa platama
VSTS: Obustavljen izbor pet tužilaca zbog problema sa platama

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH danas je obustavio izbor pet novih tužilaca dok ne bude riješen problem tužilaca koji već šest mjeseci ne primaju plate zbog neusvajanja Strategije za reformu sektora pravde u BiH.

Pet tužilaca Tužilaštva BiH, koji po IPA programu rade na predmetima ratnih zločina već šest mjeseci ne primaju plate jer je EU obustavila drugu tranšu sredstava za ovaj projekat zbog neusvajanja Strategije.

Ovi tužioci uputili su dopis VSTS-u u kojem traže mišljenje o načinu rješavanja njihovih problema i navode da su glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću predložili da ih internim rješenjem preraspodijeli na druge poslove.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je na današnjoj sjednici Savjeta da bi Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godine trebalo da bude usvojena do 10. septembra, a da će sredstva biti operativna dva mjeseca nakon toga.

Član Savjeta Jadranka Lokmić Misirača rekla je da su ovi tužioci izabrani konkursom i u skladu sa pravilima VSTS-a, te ocijenila da je korektan prijedlog da se obustavi izbor novih tužilaca za broj onih koji ne primaju platu.

Član VSTS-a Slavo Lakić rekao je na današnjoj sjednici Savjeta da je ovo ozbiljan problem jer se ovi tužioci, koji su primljeni u odvojenom statusu, finansiraju po projektu.

Član Savjeta Ružica Jukić kaže da VSTS može dati preporuku glavnom tužiocu BiH, koji je, kako kaže, mogao i sam nešto da uradi i da podrži prijedlog obespravljenih tužilaca.

Član VSTS-a Goran Nezirović smatra da su najodgovorniji za situaciju u kojoj su se našli ovi tužioci domaći potpisnici Memoranduma o razumijevanju jer nisu ispunili uslove koji su u njemu sadržani.

"Površno se pristupilo potpisivanju Memoranduma. Sa pravne strane se znalo da to nosi određene zamke, a nije se reagovalo na vrijeme", rekao je Nezirović.

Član Savjeta Slavo Lakić insistira da se utvrdi sudbina Strategije za reformu sektora pravde u BiH i vidi da li će IPA projekat biti nastavljen.

Prema njegovim riječima, prebacivanje tužilaca na druge poslove je kršenje Memoranduma, jer je Evropska komisija obezbijedila sredstva isključivo za ovaj projekat.

Član VSTS-a Goran Radević kaže bi ova situacija mogla da se ponovi, naglasivši da mora biti pronađeno trajno rješenje da i drugi tužioci ne bi bili socijalno ugroženi.

On smatra da bi Savjet ministara BiH trebalo da razmisli o mogućnosti dopune Memoranduma i da u slučaju obustave sredstava obaveze pređu na entitetske i institucije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije