BiH

Vakcine krive za smrt beba iz Lukavca i Doboja

Vakcine krive za smrt beba iz Lukavca i Doboja
Vakcine krive za smrt beba iz Lukavca i Doboja

DOBOJ, LUKAVAC - Smrt beba iz Lukavca i Doboja, koje su 2010. i 2011. godine umrle nekoliko sati nakon što su primile vakcine, nastupila je usljed komplikacija izazvanih primanjem vakcina DiTePer i HIB.

To je Udruženju roditelja teško bolesne djece BiH potvrdio Branimir Nestorović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i šef Službe za pulmologiju i alergologiju na Univerzitetskoj dječjoj klinici u Beogradu.

Udruženje je od Nestorovića tražilo da na osnovu obdukcijskih nalaza i opisa simptoma koje su bebe imale nakon vakcinacije utvrdi da li se problemi s plućima i disanjem mogu smatrati postvakcinakcijskim komplikacijama ili ne.

"U toj istrazi nedostajalo nam je mišljenje pulmologa jer su se kod obje bebe javljali respiratorni problemi, a i treća beba, takođe iz Lukavca, je imala slične komplikacije nakon primanja vakcine", izjavila je Jagoda Savić, predsjednica Udruženja.

Ona je navela da je nakon njemačkog ljekara Volfganga Vodarga i Osmana Sinanovića, neurologa iz Tuzle, Nestorović treći ljekar koji je potpisao stručni nalaz da je smrt beba iz Lukavca i Doboja uzrokovana komplikacijama usljed primanja vakcina DiTePer i HIB.

"Naši ljekari negiraju da je smrt uslijedila nakon primanja vakcine, ali konačno su počeli govoriti istinu. Ne znam da li doktor Nestorović može svjedočiti, ali to nam je jako važno, kako roditelje niko ne bi pravio budalama", kazala je Savićeva.

Bebe iz Lukavca i Doboja umrle su 2010. i 2011. godine nekoliko sati po prijemu vakcine, a tužilaštva u Doboju i Tuzli, koja su vodila istrage o uzrocima njihove smrti, ustanovila su da nema uzročno-posljedične veze između njihove smrti i prethodne redovne vakcinacije.

Nestorović utvrdio da su bebe umrle zbog komplikacija izazvanih primanjem vakcina DiTePer i HIB

Još jedna beba iz Lukavca imala je slične zdravstvene probleme nakon primanja vakcine i 13 dana je bila priključena na aparate za disanje.

Nestorović smatra da su sva tri slučaja potpuno uklapaju u profil neželjenih dejstava vakcina jer su slične reakcije dokumentovane u literaturi.

Prema njegovom mišljenju, postoje vakcine koje su potpuno nepotrebne, kao što je vakcina protiv hepatitisa B.

Početkom aprila prošle godine izvor "Nezavisnih" iz dobojske bolnice kazao je da obdukcija dvomjesečnog dječaka iz Brestova, koji je umro nakon vakcinacije, nije pokazala tačan uzrok smrti, zbog čega je bilo potrebno obaviti dodatne analize, ali se sumnjalo na gušenje.

"Samo obdukcijom nije se moglo ustanoviti šta je uzrok smrti, potrebno je još uraditi histološku i toksikološku analizu, nađeni su tragovi gušenja. Moguće je da postoji koincidencija smrti s vakcinacijom, a inače u medicini postoje slučajevi iznenadne smrti dojenčeta", kazao je tada naš izvor.

Dječak, rođen 3. februara, vakcinisan je 4. aprila u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u selu Dragalovci, a tokom naredne noći je umro.

Beba je primila vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DiTePer), poliomijelitisa (OPV) i hemofilusa influence B (HIB).

Dragana i Radomir Drljić iz Brestova, roditelji preminule bebe, koji su tokom noći nakon vakcinacije otkrili da beba ne diše i da je umrla, nisu juče bili dostupni za komentar.

Porodica Begić iz Lukavca, otac Adnan i mama Azra, prije godinu dana pomirili su se s mišljenjem novosadskih vještaka, koji su konstatovali da je njihova šestomjesečna beba Edina preminula usljed zatajivanja rada vitalnih centara mozga zbog nedovoljnog dotoka krvi u moždano stablo, što je izazvano istezanjem i uvrtanjem kičmenih arterija između prvog vratnog pršljena i potiljačne kosti. Beba je preminula istog dana kada je vakcinisana u Domu zdravlja Lukavac. Članovi porodice Begić nisu se juče javljali na telefon kako bi komentarisali tvrdnje Nestorovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije