BiH

Vasić: Istrage o terorizmu moraju imati oznake tajnosti

Vasić: Istrage o terorizmu moraju imati oznake tajnosti
Vasić: Istrage o terorizmu moraju imati oznake tajnosti

BANJALUKA - Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da istrage, poput terorističkog akta u Zvorniku, moraju imati oznake tajnosti, te da tek u dijelu javnih rasprava u sudu, ukoliko sud odobri, javnost može biti uključena.

"Do tada, uključivanje javnosti u taj dio istrage samo ide u korist onih koji su protiv sistema, odnosno onih koji su sa druge strane zakona", rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

Komentarišući činjenicu da Savjet ministara BiH danas razmatra informaciju o akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kodnog naziva "Ruben", Vasić je rekao da se informacija može razmatrati, ali da istrage koje vode tužilaštva ne mogu biti predmet preispitivanja, posebno ako su u prvoj fazi.

Pitanja istrage su i za manje bitna djela zatvorena i ne može se o njima otvoreno raspravaljati na nekim konferencijama i sjednicama, a posebno oni koji nemaju ni mogućnosti pristupa takvim informacijama, dodao je Vasić.

Na pitanje da li je bilo prekoračenja ovlaštenja u ovoj akciji u Zvorniku, direktor Policije Republike Srpske je rekao da nema prekoračenja kada se izvršavaju naredbe suda. 

"Na osnovu prikupljenih informacija i podataka, tužilaštvo procjenjuje da li može tražiti od suda naredbu. Kada dobije od suda naredbu da se izvrše određene radnje, one se izvrše. Kakav bi to sistem bio kada bi u krivičnom postupku svi morali biti osuđeni samim tim što su bili obuhvaćeni istragom", naveo je Vasić.

On je naglasio da sudu treba dozvoliti da odlučuje na osnovu dokaza. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije