BiH

Većim akcizama do boljih auto-puteva?

Većim akcizama do boljih auto-puteva?
Većim akcizama do boljih auto-puteva?

SARAJEVO – Nakon pauze od skoro dva mjeseca, Predstanvički dom Parlamentarne skupštine BiH ponovo zasjeda. Poslanici će razmatrati po skraćenom postupku i u prvom čitanju set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Pred poslanicima će se naći prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je po skraćenom postupku i u drugom čitanju i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom "E" kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućiće lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.

Poslanici će u drugom čitanju da razmotre Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ograničavaju otpremnine za sve zaposlene u institucijama BiH.

U drugom čitanju poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

U prvom čitanju biće razmotreni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o zbrinjavanju lica pod međunarodnom zaštitom u BiH i informacija o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1. januar-31. decembar 2015. godine.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o grantu između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa regionalnim programom stambenog zbrinjavanja.

Žustra rasprava oko uvođenja akciza na naftu

Poslanici upravo raspravljaju u o uvođenu akciza na naftu i naftne derivate. Vodi se žustra rasprava, jer većina je protiv novog nameta  građanima BiH.

Dušanka Majkić (SNSD) , poslanik kazala je da nekima odgovara da uvedu akcize samo u jendom dijelu, a da ne ispoštuje mišljenje UO UIO.  Onaj je predložila da se usvoji Zakon kakav je predložio UO UIO, a to je da  se akcize povećaju i na pivo i bezalkoholna pića.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg pozvao je poslanike da danas odbiju negativno mišljenje komisije za finansije i budžet .

„Akcize su nam potrebne da bi gradili auto-puteve,“, rekao je Džaferović.

Damir Bećirović (DF), poslanik  zatražio je od poslanika da podrže negativno mišljenje Komisije, te dodao da bi  nametanjen ovih akciza dovelo u težak položaj građane BiH.

Salko Sokolović (SDA), poslanik kazao je da  je on glasao potiv uvođenja akciza, jer zna šta to znači za građane BiH, ali da to ne znači da on nije za izgradnju puteva.

Fehim Škaljić (SBB) rekao je da je za povećanje akciza na naftu, ali da to ide na poseban račun i da se vodi evidencija na šta se tačano troši, te je predložio da danas Parlament obavi raspravu i da se o  ovome izjansi na prvoj sjednici u novembru.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH kazao je danas poslanicima da je  usvajanje akciza na naftu i naftne derivate, ali i  na alkoholna i bezallkoholna piča uslov da  BiH dobije kredit od 180 miliona eura, te skoro 500 miliona eura iz različitih izvora za izgradnju autoputeva u BiH.

Ističe da su sredstva od ubiranja akciza garant međunarodnim finansijskim institucijama da odobre kredite BiH.

Veliki broj poslanika  danas je konstatovao da Vijeće ministara BiH radi na urušavanju UO UIO BiH zbog toga  što nije do kraja prihvatio prijedlog ove institucije da akcize budu uvedene i na pivo i bezalkoholna pića.

Okončana je rasprava o setu prijedloga zakona  o akcizama, a nakon što bude iscrpljen dnevni red poslanici će se izjasniti i o ovim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije