BiH

Većina, izgleda, čeka septembar

Većina, izgleda, čeka septembar
Većina, izgleda, čeka septembar

SARAJEVO - Razgovori s potencijalnim strankama partnerima za formiranje parlamentarne većine u FBiH će početi i u narednim danima trebalo bi da bude organizovan niz sastanaka. Ali, nisam optimista da će ta većina biti brzo formirana, izjavio je danas Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA.

Upitan da kaže koliko dugo će FBiH čekati na novu parlamentarnu većinu, on je rekao da će to sigurno biti septembar, jer, kaže, "nije moguće da se prije nešto formira". Sa druge strane, Izetbegović smatra da je dugo čekati septembar, te da je potrebno raditi i što prije napraviti većinu koja će moći donositi odluke u federalnom parlamentu.

Čović je rekao da će u narednih deset dana uslijediti razgovori sa zainteresiranim strankama, te da je sa Izetbegovićem razgovarao o uspostavi vlasti u FBiH i kantonima, o funkcionisanju i nefunkcionisanju iste, te da je dogovoreno da se mora završiti priča o Mostaru i formiranju vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to u ovoj sedmici.

"Dogovorili smo i s kojim strankama bi trebalo razgovarati, a to su one koje slično vide odnose u BiH. To su za mene dvije-tri 'male stranke'. Te stranke su već iskazale interes da budu dio parlamentarne većine u FBiH. Među njima je i Stranka za BiH", istakao je Čović.

On je rekao da će Bakir Izetbegović razgovarati sa Seferom Halilovićem iz BPS-a, te da će vjerovatno treća stranka biti A-SDA.

"Svakako ću razgovarati sa SBB-om, jer bi ta stranka bila najpoželjnija kao partner zbog toga što bismo onda imali čvrstu parlamentarnu većini", dodao je Čović, koji je rekao i da će Parlament vjerovatno imati vanrednu sjednicu da bi usvojio reformsku agendu, te da do septembra, vjerovatno, neće biti drugih sjednica jer nema dovoljno "ruku" da podrže ono što Vlada FBiH uradi.

"Vidjeli smo kako je završila posljednja sjednica Predstavničkog doma FBiH, nisu se uspjeli složiti ni u vezi sa dnevnim redom", rekao je Čović, te dodao da neće biti smjena DF-ova tri minsitra dok ne bude formirana nova parlamentarna većina.

Izetbegović je kazao da će u narednim danima i sedmicama početi ozbiljni razgovori sa strankama koje bi mogle činiti parlamentarnu većinu.

"Što se tiče SBB-a, on sam sebe isključuje iz takve mogućnosti od oktobra pa do danas. Prije svega bih volio znati konkretan njihov stav, ne možete nešto nuditi, nakon što ste jedanput u oktobru odbijeni. Naravno, postoji mogućnost koaliranja i sa manjim strankama. U sljedećim danima i sedmicama ćemo na tome raditi", rekao je Izetbegović.

Kontaktirali smo i SBB, kako bismo čuli i njihov stav, ali oni nisu mogli komentarisati izjave lidera HDZ-a i SDA, jer je lider ove stranke Fahrudin Radončić na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije