BiH

Vehabije održale tribinu u centru Tuzle, protesti ispred hotela

Vehabije održale tribinu u centru Tuzle, protesti ispred hotela
Vehabije održale tribinu u centru Tuzle, protesti ispred hotela

TUZLA - U prisustvu 500 radikalnih islamista u hotelu Tuzla, u centru Tuzle, održana je tribina na temu “Savrštvenstvo šerijata - pogubnost demokratije”, a predavači su bili vehabije iz Bužima Bilal Bosnić i Nusret Imamović koji su do sada više puta hapšeni i saslusavani zbog terorističkog djelovanja i podstrekivanja na terorizam.

Uprkos negaditvnom reagovanju tuzlanske javnosti povodom najave ovog događaja tribina, ipak, nije zabranjena.

Uporedo sa tribinom ispred hotela Tuzla je održan protestni skup na kojem se, međutim, nije okupio veći broj građana.

Učesnici sinoćnje tribine nisu željeli da daju izjave za medije, a portparol MUP-a kantona Tuzla Izudin Šarić je za RT Republike Srpske rekao da je skup mogao biti zabranjen samo u slučaju da je postojala izričita sudska zabrana javnog istupanja uvodničara ili organizatora.

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić izjavio da održavanje tribine predstavlja narušavanje temeljnih vrijednosti bosansko-hercegovačkog društva.

I stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozio je da se radi o ekstremističkim idejama koje su u stvari protivustavno djelovanje usmjereno na rušenje postojećeg dejtonskog ustava na kome je bazirano bosanskohercegovačko društvo.

Skup je prošao bez incidenata, a obezbjeđivali su ga pripadnici policije i drugih bezbjednosnih agencija.

Inače, ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić optužio je u nedjelju Stranku demokratske akcije (SDA) i njenog visokog funkcionera i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da su doveli vehabije u BiH i da sa Islamskom zajednicom ne čine dovoljno da se suprotstave širenju tog pokreta.

Ministar, naime, smatra da Islamska zajednica i SDA moraju da politički edukuju vehabije jer je to, kaže, "prvenstveno njihova odgovornost".

Radončić je rekao i da su SDA i Izetbegović dovođenjem vehabija najvište štete nanijeli bošnjačkom narodu, jer oni praktikuju vjeru koja nije autohtona.

Vehabizam kao radikalnni islamski pokret česta je tema u medijima BiH, Srbije i Crne Gore, kao i u nekoliko evropskih gradova, a najopasnijima se smatraju pripadnici tog pokreta iz Gornje Maoče, kod Brčkog.

Posljednja njihova teroristička aktivnost na ovim prostorima izvedena je u Sarajevu krajem oktobra prošle godine kada je Novopazarac Mevlid Jašarević ispalio više od sto metaka na ambasadu SAD u tom gradu i tom prilikom ranio jednog pripadnika obezbjeđenja.

Vehabije slijede put Muhameda bin Abdul Vehaba koji je živio u 18 vijeku i djelovao na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije.

Propovijedao je radikalno pridržavanje islama.

Eksperti za teorizam tvrde da su upravo članovi ovog pokreta objavili sveti vjerski rat - džihad, s ciljem da protivnike silom natjeraju da se pridruže vehabizmu.

Suština vehabizma se uglavnom sastoji u "iskorjenjivanju svih novotarija koje su se vremenom odomaćile među muslimanima".

Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade i široke pantalone do članaka.

Ne rukuju se sa ženama, niti je ženama vehabija dozvoljeno da se rukuju sa muškarcima.

Poznavaoci islama tvrde da na vehabije, koje pripadaju radikalnom islamskom pokretu, ne treba gledati kao na religijsku, već kao na kriminalnu grupu koja zloupotrebljava religiju radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije