BiH

Velika pažnja posvećena oblasti PIO

Velika pažnja posvećena oblasti PIO
Velika pažnja posvećena oblasti PIO

BANJALUKA - SNSD posvećuje veliku pažnju oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, u kojoj je u proteklih osam godina urađeno izuzetno mnogo, izjavio je danas u Banjaluci Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine (NS) RS i nosilac liste SNSD-a za NS RS.

On je prilikom druženja sa banjalučkim penzionerima, održanog u Banskom dvoru, podsjetio da je SNSD od dolaska na vlast 2006. godine uspio eliminirati diskriminaciju kod odlaska u penziju.

"Tada su lica pod istim uslovima dobijala različite penzije. U nekoliko godina je izvršena nivelacija i ukinuta je diskriminacija među penzionerima. Nakon toga više godina je popravljan materijalni položaj kroz povećanje iznosa penzija, a u vremenu krize uspjeli smo obezbijediti redovnost isplate, a prošle godine i povećanje od 7,2 posto", naglasio je Radojičić.

On je naglasio da je u šest godina krize broj korisnika u Fondu PIO povećan za čak 60.000.

"U finansijskom smislu to je za RS značilo da izdvajanja za oblast samo isplate penzija budu povećana sa 400 miliona na jednu milijardu. I RS je i u vrijeme krize uspjela izvršavati taj dio obaveza i održati stabilnost Fonda PIO", zaključio je Radojičić, dodajući da je SNSD paralelno radio i iznalazio rješenja i u oblasti zdravstvenog osiguranja.

Nikola Špirić, ministar finansija BiH i nosilac liste SNSD-a za parlament BiH, rekao je da je druženje s penzionerima za ovu stranku jako značajno.

"Danas ćemo s penzionerima da pričamo o izazovima koji stoje pred RS i pozvaćemo ih da ostanemo u istom stroju poslije 12. oktobra, s obzirom na izazove koji stoje pred svima nama. Ovo je jedna mala konvencija penzionera i SNSD-a, a konvencija znači dogovor za pobjedu", rekao je Špirić.

Ratko Trifunović, predsjednik Savjeta za pitanja penzionera Gradskog odbora SNSD-a, kazao je da je jučerašnji skup organiziran s ciljem međusobnog informisanja o pitanju prava i standarda penzionera.

"Ono što penzioneri očekuju je da se isplata i redovnost isplate u punom iznosu penzija zagarantuju zakonom, da se penzije u skladu sa zakonom redovno usklađuju svake godine, a naravno i vanredno kada se za to steknu uslovi", rekao je Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije