BiH

Veliko vijeće odlučivalo o povredi prava

Veliko vijeće odlučivalo o povredi prava
Veliko vijeće odlučivalo o povredi prava

SARAJEVO - Ustavni sud BiH danas je održao sjednicu Velikog vijeća koje je, između ostalog, odlučivalo o jednom broju zahtjeva o povredi prava apelanata na pravično suđenje, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U predmetima u kojima je Sud utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje zbog toga što sudovi nisu donijeli odluke u razumnom roku, nadležnim sudovima je naloženo da hitno okončaju postupke te da o tome u određenom roku izvijeste Sud.

U slučajevima u kojima su apelanti to zahtijevali, a Sud utvrdio opravdanost razloga iznesenih u zahtjevu, apelantima je, zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku, dosuđena i naknada nematerijalne štete.

Sud je razmatrao i veći broj drugih apelacija koje su podnesene zbog navodnih povreda ustavnih prava apelanata koje su im nanijeli redovni sudovi.

U određenom broju slučajeva Sud je odbacio apelacije koje su bile očigledno neosnovane i nedozvoljene. 

To se odnosi na predmete u kojima je Sud utvrdio da zahtjevi apelanata nisu opravdani, odnosno da činjenice koje su apelanti predočili Sudu ne mogu da opravdaju tvrdnju apelanata o postojanju kršenja njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku ne snose posljedice navodnog kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na veb stranici Ustavnog suda BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije