BiH

Veto na zakon, nema srpskog jezika

Veto na zakon, nema srpskog jezika
Veto na zakon, nema srpskog jezika

LIVNO - Klub Srba u Skupštini Livanjskog kantona pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o udžbenicima u ovom kantonu, prema kojem nema srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta.

Ovaj zakon je usvojen na posljednjoj sjednici kantonalne skupštine, bez amandmana koje su uložili predstavnici opština Bosansko Grahovo i Drvar, kao i Vijeće roditelja tokom javne rasprave dok je ovaj zakon bio u nacrtu.

"Ovo je prvi put da ovako moramo reagovati. Nakon veta ovo zakonsko rješenje razmatraće Ustavni sud FBiH, jer ovim zakonom povrijeđena su naša nacionalna prava", rekao je Slaviša Mihajlović, predsjednik Kluba Srba u Skupštini Livanjskog kantona.

On naglašava da će neko od Srba pred Ustavnim sudom BiH obrazložiti zbog čega je pokrenuta procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa te da djeca moraju imati pravo na grupu nacionalnih predmeta i maternji jezik.

"Ponavlja se stara praksa da u ovom kantonu što se tiče obrazovanja u udžbenicima nema srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta, što je diskriminacija i za nas je nedopustivo", kaže Mihajlović.

Kako kažu u Klubu Srba Skupštine Livanjskog kantona, zakonom se mora riješiti i definisati pitanje štampanja udžbenika na srpskom jeziku, podsjećajući da je Ustavom FBiH definisano da su službeni jezici u tom entitetu bosanski, srpski i hrvatski te da su službena pisma latinica i ćirilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije