BiH

Vigemark: Gradonačelnik Srebrenice da bude predstavnik svih

Vigemark: Gradonačelnik Srebrenice da bude predstavnik svih
Vigemark: Gradonačelnik Srebrenice da bude predstavnik svih

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU i šef misije EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark izjavio je u intervjuu za portal Juropean vestern Balkans da je važno da načelnik Sreberenice predstavlja sve njene građane.

"Važno je da u jednoj osjetljivoj opštini kao što je Srebrenica, ko god da je gradonačelnik, ko god da je u gradskom vijeću, predstavlja sve njene građane i ljude", rekao je on napominjući da će u Srebrenicu, zbog onoga što se tamo dogodilo, uvijek biti uprte oči i to ne samo njenih građana već i svih u BiH.

Vigemark ocjenjuje da su izjave novoizabranog načelika Mladena Grujičića dosada bile pozitivne i da on shvata svoju ulogu kao predstavnika svih stanovnika Srebrenice.

"To uključuje organizaciju važnih događaja poput komemoracije 11. jula. Međutim, gradonačelnik ili bilo ko drugi ne bi trebalo da mijenja priču o onome što znamo da se dogodilo ovdje", rekao je on.

Na pitanje kako gleda na referendum o Danu Republike Srpske i ulogu međunarodne zajednice, posebno EU, s ozbirom da je javnost očekivala međunarodni odgovor, on je rekao da je referendum bio nepotreban i nelegalan.

"Kao što smo od početka govorili, referendum sam po sebi prije svega nije bio potreban. Što je još važnije, bio je i nelegalan u smislu da je doveo u pitanje odluke Ustavnog suda", rekao je Vigemark, koji je i šef Misije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, poštovanje odluka Ustavnog suda "blago rečeno" nije dosljedno.

Donijeto je na hiljade odluka, ali bar 80 ili 90 odsto njih se ne primjenjuje, a postoji tendencija da se pred njega iznose kontroverzna pitanja, koja su više političke prirode i zahtijevaju političko rješenje, napomenuo je on.

"Mi smatramo da za rješavanje pitanja mora postojati dijalog. Korišćenje Ustavnog suda u politčke svrhe nije od pomoći", zaključio je Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije