BiH

Vigemark: Iduća godina veoma bitna za BiH

Vigemark: Iduća godina veoma bitna za BiH
Foto: Arhivska fotografija | Vigemark: Iduća godina veoma bitna za BiH
Srna

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigermark rekao je danas da će iduća godina biti veoma bitna za BiH kada je riječ o evropskim integracijama i dodao da će u prvoj polovini 2019. BiH dobiti mišljenje Evropske komisije u kojem će biti "naznačene smjernice u smislu strategije i puta reformi koje ova zemlja treba da preduzme".

"Nadamo se da će i sljedeći saziv institucija, parlamenata i sve stranke koje dobiju mandate iduće četiri godine iskoristiti konstruktivno u smjeru integrisanja BiH u EU", rekao je Vigemark na konferenciji "Evropa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU", koju su zajednički u Sarajevu organizovali Ambasada Austrije i Panevropska unija u BiH.

On je rekao da u BiH još nedostaje širi dijalog o tome šta znači proces evropskih integracija, posebno za mlade, te kako prevazići prepreke na tom putu.

Vigemark je istakao da je svaki dijalog o evropskim integracijama BiH i regiona Balkana važan jer je to jedna od tema o kojoj su saglasni učesnici političkog života.

"S obzirom na to da je u toku predizborna kampanja, nastojimo da izbjegavamo političke komentare koji bi mogli biti pogrešno interpretirani. Ali, sudeći prema komentarima tokom konferencije, čini se da u BiH još nedostaje širi dijalog šta znači proces evropskih integracija", rekao je šef Delegacije EU i dodao da je dobrodošla svaka vrsta političke debate u smjeru šta treba preduzeti na evropskom putu.

Domaćin konferencije ambasador Austrije u BiH Martin Pamer istakao je da je današnji skup bio prilika da se razgovara o ključnim pitanjima koja se odnose proces evropskih integracija, te o neophodnim koracima koji se odnose na reforme.

"Nadamo se da će Evropa i reforme biti tema tokom prediziborne kampanje i da će ove snage koje osvoje izbore imati odgovornost i znati šta treba da rade. Nadamo se da će sa velikom energijom i na konstruktivan način nastaviti put BiH ka Evropi", rekao je Pamer.

Kada je riječ o evropskim integracijama, on je naglasio da je BiH na pravom putu od 2015. godine i da je dosta toga urađeno, uprkos činjenici da se Reformska agenda ne sprovodi u potpunosti.

Šef Odjeljenja za proširenje EU pri Ministarstvu inostranih poslova Austrije Klaus Volfer rekao je da je tokom današnje konferencije, osim otvorenih političkih pitanja, bilo riječi i o migracijama i kulturi kompromisa koja predstavlja temelj EU.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić izrazio je zahvalnost organizatorima konferencije koja je bila prilika da se govori i o dostignućima BiH u protekle četiri godine na evropskom putu.

"Imali smo mogućnost da napravimo analizu stanja od 2015. godine kada je odblokiran evropski put stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predajom zahtjeva za članstvo BiH, pozitivnim mišljenjem Evropskog savjeta o zahtjevu BiH, dobijanjem Upitnika i dodatnih pitanja Evropske komisije", rekao je Brkić.

On je ponovio da će u dogledno vrijeme Evropska komisija dati svoje mišljenje, koje će za vlasti izabrane na predostojećim izborima u oktobru predstavljati dobar temelj za nastavak približavanja BiH Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva Panevropske unije u BiH Osman Topčagić istakao je da je, i pored predizborne kampanje, neophodno održati interes političkih aktera i javnosti za proces evropskih integracija.

"Smatramo da i u vrijeme predizborne retorike proces evropskih integracija treba da se odvija i intenzivira kako bi BiH mogla da sustiže susjede i u dogledno vrijeme dobije kandidatski status", rekao je Topčagić.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

mil-cer

HALLO BOSNo EU SE RASPADA...pogledajte samo šta je EU uradila u Hrvatskoj.. Hrvatska je pred bankrotstvom. .mladi napuštaju zemlju...pogledajte samo slede i snimke iz Osijeka . .Osijek je potpuno prazan grad...Slavonske ravnice su puste i niko ih ne obrađuje....PROPUSTE SE NARODE EVROPSKA I TEGRACIJA ZNAČI PROPAST..

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije