BiH

Vigemark: Ne ignorisati ničiji stav o mehanizmu koordinacije

Vigemark: Ne ignorisati ničiji stav o mehanizmu koordinacije
Vigemark: Ne ignorisati ničiji stav o mehanizmu koordinacije

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je veoma važno da kod mehanizma koordinacije budu zastupljeni interesi svih i da ničiji stav ne treba ignorisati, posebno ako je argumentovan.

Vigemark je istakao da ovaj mehanizam ne bi trebalo da bude instrument da se mijenja ustavno uređenje BiH, ali mora odražavati to uređenje - BiH, entitete i kantone. 
 
"Morate biti realni kada pristupate ovim pitanjima. Ako ovaj mehanizam bude funkcionisao, a to ima veze i sa političkom spremnošću, nadam se da će sve rezerve i zabrinutosti koje se javljaju biti riješene", rekao je Vigemark za "Večernji list", izdanje za BiH. 
 
On smatra da je prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebalo ranije rješavati, još kada je Hrvatska pristupila EU. 
 
Prema njegovim riječima, u EU ne žele da umanje značaj poljoprivrede u BiH, već žele da ona dobije pristup cijelom tržištu EU, najvećem jedinstvenom tržištu na svijetu. 
 
"Pokušaćemo da podržimo BiH koliko god možemo, ali u ovom procesu treba pristupiti korak po korak", istakao je Vigemark. 
 
On smatra da je Reformska agenda odgovor na pitanja ekonomije, koja je u BiH "zapala u slijepu ulicu". 
 
"Moramo reformisati, ne samo tržište rada već cjelokupnu ekonomiju. I dalje je teško pokrenuti biznis, previše je poreza, previše birokratije, političkog uticaja, korupcije", pojašnjava Vigemark, koji očekuje da će za šest do 12 mjeseci već biti vidljivi rezultati. 
 
On je ocijenio i da predaja aplikacije BiH za članstvo u EU pokazuje da pristup EU funkcioniše, ali i da se opšta zainteresovanost građana BiH da postanu dio EU sada provodi u konkretne korake. 
 
"Došli ste u sadašnju fazu brže nego što je većina ljudi očekivala i važno je da se ne zamarate detaljima, nego da nastavite sa pozitivnim trendovima", poručio je Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije