BiH

Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića

Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića
Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića

SARAJEVO - Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa zakazalo je za sutra objavljivanje odluke u vezi sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Većina bošnjačkih delegata iz prethodnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta su krajem marta 2013. godine zatražili da Ustavni sud preispita je li vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka protivna odluka kojom je tadašnji predsjednik FBiH potpisao i Domu naroda predložio imenovanje Džihanovića za sudiju ovoga suda.

Naime, podnositelji zahtjeva smatraju da je menovanje Džihanovića  protivno bošnjačkom vitalnom interesu a kao razlog navode "da je nezakonito dodjeljivao bh. državljanstvo većem broju stranaca od 1. marta 2006. do 31. januara 2007., kada je vršio dužnost generalnog konzula BiH u Njemačkoj".

Kako je iz Ustavnog suda FBiH najavljeno, sutra će biti objavljene još dvije odluke Vijeća za zaštitu vitalnih interesa i to u vezi sa zahtjevom Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku razmatranja Prijedloga zakona o zakupu stana, sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo održane 29.04.2009. godine.

Istovremeno, bit će objavljena i odluka koja se odnosi na zahtjev Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Srednjobosanskog kantona/Saboru Kantona Središnja Bosna za utvrđivanje postojanje vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku davanja mišljenje o Prijedlogu prostornog plana Federacije BiH za period 2012-2028. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije