BiH

Vijeće naroda RS 20. oktobra o vetu Bošnjaka

Vijeće naroda RS 20. oktobra o vetu Bošnjaka
Vijeće naroda RS 20. oktobra o vetu Bošnjaka

BANJA LUKA - Vijeće naroda RS-a će 20. oktobra razmatrati veto Kluba Bošnjaka na odluku Narodne skupštine RS-a o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

Na istoj sjednici biće riječi i o drugom vetu bošnjačkog kluba, na sastav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda, potvrdio je za Fenu potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija.

Ukoliko se o ovim pitanjima ne postigne dogovor na Vijeću, bit će sazvana zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštiena RS-a, a ako dogovora ni tad ne bude, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Čamdžija je istakao da je stav Bošnjaka da je bespredmetno da se imenuje Komisija za provođenje referenduma, jer smatraju da je i sama odluka o tom referendumu neustavna.

Naglasio  je da iako je završena procedura u Ustavnom sudu RS-a povodom odluke o referendumu, nije u Ustavnom sudu BiH.

Kada je u pitanju odluka o izboru članova Regulatorne komisije za energetiku, ukazano je na diskiminirajuće elemente, jer u sastavu te komisije nema predstavnika bošnjačkog naroda.

Očekuje da se o ovom pitanju postigne dogovor na Vijeću ili na zajedničkoj komisiji.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio je 1. oktobra veto na odluku Narodne skupštine RS-a o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je tada da je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva kao i sama odluka o referendumu.

Podsjetio je i da je komisiju predlagač trebao da predloži i prilikom same odluke o referendumu u RS-u, te da je pitanje zašto je ovaj proces odvojen.

Istovremeno, u formiranoj komisiji nije ispoštovana nacionalna struktura.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, 23. septembra su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda RS-a, odnosno u klubovima Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije