BiH

Veto Bošnjaka ide na Ustavni sud

Veto Bošnjaka ide na Ustavni sud
Veto Bošnjaka ide na Ustavni sud

BANJA LUKA – Zajednicka komisija NSRS i Vijeće naroda nisu uspjeli postići konsenzus oko veta Kluba Bošnjaka protiv raspisivanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu pa će se o tome da li je bilo povrede nacionalog interesa u roku od mjesec dana izjasniti Ustavni sud RS, javlja novinar "Nezavisnih"

Nada Tešanović predsjedavajući zajedničke komisije je istakla da su dva Bošnjaska bila da se podrži bosnjački veto dok je otalih šest članova bilo protiv.

Bošnjaci su ostali pri svojim stavovima da su odlukom o referendumu ugroženi ineteresi ne samo Bošnjaka nego i ostalih gradjana RS, i takođe su istakli i da je samo referendumsko pitanje protiv ustavno jer RS nema nadležnost da odlučuje o Sudu i Tužilastvu BiH jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Nenad Stevandić popredsjednik NSRS je rekao da je referendum uspješno savladao političke i demokratske bitke i da sada slijedi pravna bitka i proces pregovarnja da dođe do njegovo održavanja.

Duška Savić iz SNSD-a je rekla da ce postovati svaku odluku Ustavnog suda i dodala je da u koliko budu ispunjena četiri uslova koja je RS postavila neće biti potrebe za raspisivanjem referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije