BiH

Vilc: Pismo Pendešovoj pogrešno predstavljeno

Vilc: Pismo Pendešovoj pogrešno predstavljeno
Vilc: Pismo Pendešovoj pogrešno predstavljeno
Srna

SARAJEVO / Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Žizel Vilc istakla je da je pismo koje je poslala ministru odbrane BiH Marini Pendeš u kojem se ukazuje i na zabrinutost NATO-a u vezi sa učešćem Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske uveliko pogrešno predstavljeno.

Vilcova u pisanoj izjavi tvrdi da je puno špekulacija u vezi sa korištenjem ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom jedan A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

"Ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH", naglasila je Vilcova. 

Ona je ukazala na činjenicu da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da sprovedu istragu, utvrde činjenice i preduzmu odgovarajuće radnje. 

"Nadam se da će politički lideri podstaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", napomenula je Vilcova. 

Ona je istakla i da su Oružane snage BiH izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu i da ministar odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi obezbjedili da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. 

Vilcova je u pisanoj izjavi dodala da vojnici, podoficiri i oficiri Oružanih snaga BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam te da se dovoljno samo osvrnuti na njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima. 

Uz pisanu izjavu Vilcove, medijima je dostavljeno i pismo od 5. januara u kojem podržava nastojanje ministra odbrane BiH da nađe razumno rješenje u "ovoj veoma delikatnoj situaciji", uz istovremeno poštivanje važećih zakona i propisa. 

"Obaviještena sam da ste odobrili angažovanje Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima u Republici Srpskoj 8. januara prilikom odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a da niste odobrili učešće Oružanih snaga BiH u aktivnostima u Republici Srpskoj 9. januara", navodi se u pismu. 

Vilcova je dodala da je Ustavni sud BiH donio odluku da je obilježavanje Dana Republike Srpske - 9. januara neustavno i da je Sud dio ustavnog okvira BiH u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma. 

"Svi pripadnici Oružanih snaga BiH su položili zalletvu da će braniti ustavni poredak BiH", naglasila je komandant NATO štaba u pismu. 

Ona je navela da se od vojnih lica očekuje da podržavaju sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te da se aktivnosti protiv Dejtonskog sporazuma i opstrukcija smatraju osnovom za smjenu sa dužnosti. 

"Stoga bi u ovom trenutku učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa Dana Republike Srpske - 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani: te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe", dodaje se u pismu od 5. januara. 

Vilcova je u pismu navela da bi njihovo učešće predstavljalo i kršenje Dejtonskog sporazuma i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa jedan A tog sporazuma. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije