BiH

Više novca MO, ukidanje rezerve Predsjedništvu BiH

Više novca MO, ukidanje rezerve Predsjedništvu BiH
Više novca MO, ukidanje rezerve Predsjedništvu BiH

SARAJEVO - Ukidanje budžetske rezerve članovima Predsjedništva BiH, više novca za materijalno-tehničko osposobljavanje Ministarstva odbrane BiH, preusmjeravanje sredstava budžetskih rezervi na ekonomsko osnaživanje žena, posebna stavka u budžetu za gradnju graničnog prelaza u Bratuncu, neki su od amandmana koji će biti upućeni na budžet institucija BiH za iduću godinu.

Amandmane na prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. neće ulagati klubovi poslanika SDS-a, HDZ-a BiH i SNSD-a, ali oni koji su najavili niz amandmana tek treba da ih preciziraju s obzirom na to da je tek započela amandmanska faza nakon što je u srijedu usvojen u prvom čitanju prijedlog ovog budžeta u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Rok u kojem poslanici treba da ulože amandmane je deset dana, o njima će se izjasniti nadležna komisija, te će se budžet ponovo naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma BiH 14. decembra. Dom naroda će budžet u prvom čitanju na dnevnom redu imati 15. decembra. U parlamentu ističu da se zbog amandmanske faze neće kasniti s usvajanjem budžeta, dok su u Ministarstvu finansija i trezora BiH pojasnili da i eventualno usvajanje amandmana na budžet ne stvara komplikaciju s obzirom na to da amandani moraju biti precizni koje se tačno stavke mijenjaju, tako da se ove izmjene urade prije same objave budžeta u "Službenim novinama".

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kazala je da je imala pet do šest amandmana, ali da ih neće ulagati jer su shvatili da ne bi imali podršku onih koji su u vlasti jer nikoga ne zanima nijedna popravka.

Druge razloge za neulaganje amandmana imaju u klubovima SDS-a i HDZ-a BiH, te tako šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kaže da je riječ o budžetu Vijeća ministara BiH koji su uvažili sve što su trebali i mogli u gabaritima koje su imali. Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a, rekla je da nemaju potrebe za amandmanima na budžet.

Sa druge strane, određene "popravke" u budžetu imaće SDA, čiji poslanik Šemsudin Mehmedović najavljuje amandmane u pogledu provedbe zakona koji je predložio, a tiče se usklađivanja koeficijenata policijskih snaga u BiH.

"Ministarstvo odbrane, koje je materijalno-tehnički devastirano, treba osposobiti da odgovori ciljevima. Usaglašen je Pregled odbrane, smanjenje broja ljudi i to treba da se kompenzira materijalno-tehničkim sredstvima. Vidjećemo hoće li to naići na podršku", dodao je Mehmedović, napomenuvši da još nisu precizirali sa koje stvake na koju bi se preusmjeravala sredstva.

Mirsad Isaković, zamjenik šefa Kluba SBB-a, naglasio je da će amandman postaviti u smislu usmjeravanja budžetskih rezervi, za šta su sredstva povećana, na ekonomsko osnaživanje žena i razvoj sporta, ali i da će imati amandman na zakon o budžetu kojim će tražiti da, s obzirom na to da nema mogućnosti pravljenja rebalansa budžeta, preraspodjela novca veća od tri odsto mora imati mišljenje nadležne parlamentarne komisije. Mirsad Mešić, šef Kluba poslanika SDP-a, rekao je da će imati amandmane, ali ih još nisu formulisali, ali da će ići u smjeru povećanja budžeta za izbjeglice, opremanje vojske, policije. Damir Bećirović, šef Kluba DF-a, kazao je da će jedan od amandmana ići ka ukidanju budžetske rezerve članovima Predsjedništva BiH.

Nedavno su parlamentarci kritikovali što budžet kasno dolazi u parlament pa nemaju mogućnost amandmanskog djelovanja, ali su i juče pohvalili što prvi put nakon duže vremena ide redovna procedura, mada joj se neki "do zadnjeg" nisu nadali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije