BiH

Više novca za zaštitu životne sredine

Više novca za zaštitu životne sredine
Više novca za zaštitu životne sredine

BANJALUKA - Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, umjesto dosadašnjih pet odsto, od prikupljenih sredstava za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora dobijaće deset odsto sredstava.

Ovo je utvrđeno Nacrtom zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, koji je usvojila Vlada RS, a kako je saopšteno nakon sjednice povećanje sredstava za Fond neće uticati na opterećenje krajnih kupaca električne energije. Na održanoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, koji ima za cilj da zaštiti lica i imovinu.

Vlada RS je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku, kojim se studentima koji su upisali diplomski studij produžava mogućnost studiranja za još jednu akademsku godinu po nastavnom planu i programu koji je važio u vrijeme kada su studenti upisivali diplomski studij. Istim zakonom studentima koji studiraju po bolonjskom principu daje se mogućnost upisa u narednu godinu s pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova.

Ministri su prihvatili i Informaciju o programu socijalnog zbrinjavanja radnika za prošlu godinu, u kojoj se, između ostalog, navodi da su zbrinuta 1.864 radnika iz 18 preduzeća. U saopštenju Vlade RS navodi se da je u periodu od 2004. do kraja prošle godine Vlada obezbijedila sredstva za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje i doprinse za osigranje od nezaposlenosti u iznosu od 173.084.437 KM za zbiranjavanje 60.259 radnika iz 381 preduzeća u stečaju. Usvojena je i Informacija o projektu "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u RS", a kako kažu u Vladi RS, radi se o najbolje ocijenjenom projektu od strane Evropske investicione banke i EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije