BiH

Višković: 9. januar ostaje Dan Republike

Višković: 9. januar ostaje Dan Republike
Višković: 9. januar ostaje Dan Republike

BANJALUKA - Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da Prijedlogom zakona o Danu Republike Srpske 9. januar ostaje Dan Republike Srpske i da se kao takav slavi na prostoru Republike Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o Danu Republike Srpske, Višković je rekao da je precizirano da se Dan Republike Srpske obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

"Na ovaj način ne damo više varijantu nekom budućem apelantu da se ponovo poziva na 9. januar i tumači na način kako njemu odgovara šta se 9. januara izdešavalo", pojasnio je Višković.

On je rekao da prijedlog zakona daje mogućnost da Vlada Republike Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Oni koji ne doživljavaju 9. januar kao svoj praznik i ne žele da ga proslavljaju, sada to neće morati da rade", istakao je Višković.

Višković je podsjetio da je Ustavni sud BiH donio odluku da se 9. januar briše kao Dan Republike iz Zakona o praznicima Republike Srpske, nakon čega su 25. oktobra na referendumu građani sa više od 99 odsto dali podršku da 9. januar ostane Dan Republike Srpske.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo smatra da će predloženi zakon ponovo doći pod "udar" Ustavnog suda BiH.

Bundalo pita da li će ponovo Srpska imati referendum ako Ustavni sud BiH kaže da je ovaj zakon neustavan.

On je rekao da je predloženi zakon kompromis između odluke na referendumu o Danu Republike Srpske i odluke Ustavnog suda BiH.

Poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo rekao je da predloženim zakonom izbrisan 9. januar kao Dan Republike Srpske u Zakonu o praznicima Republike Srpske i da su time prevareni građani Srpske na referendumu.

"Predloženi zakon nije u skladu sa ranije usvojenom Deklaracijom Narodne skupštine Republike Srpske i potpisima političkih zvaničnika Republike Srpske", tvrdi Šukalo.

Replicirajući Šukalu, poslanik SNSD-a Srđan Milović rekao je da je ponosan na ono što su građani Republike Srpske rekli na referendumu i na proteklim lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije