BiH

Višković: Cilj nove vlade jaka i stabilna RS

Višković: Cilj nove vlade jaka i stabilna RS
Foto: N.N. | Višković: Cilj nove vlade jaka i stabilna RS

BANJALUKA - Vlada na čijem je čelu bila sadašnja predsjednica Republike ostvarila je veoma zapažene rezultate, rekao je Radovan Višković, mandatar za sastav vlade na uvodnom obraćanju u Narodnoj skupštini RS.

Rekao je da je cilj nove vlade jaka i stabilna RS sa punim dejtonskim institucionalnim kapacitetima, te je dodao da će vlada biti fokusirana na ekonomske reforme.

Dodao je da će se nova vlada fokusirati prvenstveno na strukturne reforme, a da će sve mjere provoditi zajedno s poslovnom zajednicom.

„Pored stručnosti i odgovornosti veoma važna je transparentnost rada svakog preduzeća i svakog pojedinca u javnom sektoru kako bismo odmah mogli da reagujemo da uklonimo devijacije“, rekao je on.

Među izazovima na koje je ukazao, rekao je da postoji nizak nivo konkurentnosti i produktivnosti privrede, fiskalno preizdašan zdrastveni sektor, neefikasan javni sektor, neusklađenost obrazovanja i tržišta rada, kao i neodrživa demografska slika.

Govoreći o prioritetima, rekao je da će to biti povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupni javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada u skladu s potrebama privrede, te nauka i evropske integracije.

„Želim odmah sada da naglasim da zaštita ljudskih prava i bezbjednost naših građana je naš prioritet koji je uključen u sve naše politike“, rekao je Višković.

Od najznačajnijih investicija u oblasti energetike, Višković je naveo Hidroelektranu Dabar, Trebinje, Dubrovnik, Buk Bijela, Foča i Paunci. 

Najavio je uspostavljanje registra zaposlenih u javnom sektoru, te je dodao da je cilj da se tim registrom obuhvate svi zaposleni koji platu primaju iz javnog sektora.

„U cilju efikasnije i efektivnije upotrebe javnih sredstava, uspostavićemo registar podsticaja, koji će obuhvatiti podsticaje na svim nivoima vlasti u RS, te registar socijalnih davanja“, rekao je Višković.

Posebna sjednica Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada je toku.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da će SNSD u novoj Vladi imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobiće Ujedinjena Srpska i NDP.

Dodik je istakao da će u novoj Vladi na mjestu ministra unutrašnjih poslova ostati Dragan Lukač, Anton Kasipović na mjestu ministra pravde, Zlatan Klokić na mjestu ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a Srebrenka Golić na mjestu ministra građevinarstva.

On je naveo da bi novi ministar finansija trebalo da bude Zora Vidović, poljoprivrede Boris Pašalić, zdravlja Alen Šeranić, dok će Srđan Rajčević biti na čelu novoformiranog ministarstva koje će se baviti informacionim tehnologijama.

Socijalistička partija preložila je Petra Đokića za ministra energetike i rudarstva Republike Srpske, Duška Milunovića za ministra rada i boračko-invalidske zaštite, a Sonju Davidović za ministra porodice omladine i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije