BiH

Višković: Optimizam zbog spremnosti Srbije da pomogne Srpskoj

Višković: Optimizam zbog spremnosti Srbije da pomogne Srpskoj
Foto: Tanjug | Višković: Optimizam zbog spremnosti Srbije da pomogne Srpskoj

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je, nakon odvojenih sastanaka sa predsjednikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić u Beogradu, da je danas potvrđeno da Srpska u Srbiji ima iskrenog prijatelja, kao i nastavak saradnje realizacijom konkretnih projekata.

Višković je naglasio da je sada još veći optimista kada je čuo u čemu je sve Srbija spremna da pomogne Republici Srpskoj i srpskom narodu, te je na neki način i njegova pozicija kao premijera olakšana.

"Republika Srpska je zaštićena i u Srbiji ima iskrenog prijatelja. To su potvrdili i Vučić i Brnabićeva. Neke dileme koje sam imao juče već danas su otklonjene. Imam apsolutnu podršku i iskrenog prijatelja spremnog da pomogne Srpskoj u svakom momentu i svakom pogledu", rekao je Višković novinarima u Beogradu.

On je naveo da je tokom današnjih sastanaka dogovoreno da do kraja januara bude održan sastanak ekonomsko-socijalnih savjeta Republike Srpske i Srbije i poslije 20. februara održana zajednička sjednica Vlada, gdje bi neka pitanja bila finalizovana i što je moguće prije počela realizacija.

"Prije svega riječ je o izgradnji dvije hidroelektrane na rijeci Drini - `Foča` i `Paunci`. To želimo da radimo u saradnji `Elektroprivrede Republike Srpske` i `Elektroprivrede Srbije`", naglasio je Višković.

On je rekao da je Vlada Srpske danas objavila javni poziv za izgradnju Hidroelektrane "Dabar", a do kraja mjeseca će objaviti i za izbor izvođača za Hidroelektranu "Buk Bijela".

"Kada sam to rekao gospodinu Vučiću on je prihvatio inicijativu da se Srbija, posredstvom svojih preduzeća, pojavi na tim tenderima. Biću više nego zadovoljan da Srbija dobije posao za izgradnju tih hidrocentrala", rekao je Višković.

On je naveo da je tokom današnjih sastanaka bilo riječi i o hidrocentralama na srednjem toku Drine koje imaju značajan kapacitet od oko 400 megavata, te da će Srpska čim bude formiran novi saziv Savjeta ministara uputiti inicijativu za potrebnu saglasnost.

Prema njegovim riječima, sa Vučićem i Brnabićevom je razgovarano i o putnoj infrastrukturi.

"Vučić je ponovio stav Srbije. Oni će kada počne građevinska sezona krenuti u izgradnju auto-puta od Kuzmina prema Rači. NJihova obaveza je izgradnja savremenog mosta na rijeci Savi. Sa premijerom Brnabić sam razgovarao da i mi i oni izučimo da iskoristimo postojeći granični prelaz na Rači da ne bismo došli u poziciju da danas-sutra možda gradimo drugi, budući da je ovaj relativno nov i savremen, da ga ukomponujemo u auto-put i da bude zajednički granični prelaz Srpske i Srbije", rekao je Višković.

On je naglasio da je Vučić izrazio spremnost da se na neki način uključi i pomogne Republici Srpskoj u izgradnji auto-puta dalje od Rače prema Bijeljini.

"Ovih dana pregovaramo. Tražimo kreditore, izvođače da nastavimo sa realizacijom auto-puta od Doboja prema Bijeljini. Strateški cilj nam je da u što kraćem periodu povežemo Banjaluku i Beograd sa Banjalukom", istakao je Višković.

On je dodao da je razgovarano i o nekim projektima Srbije, prije svega u dijelu Podrinja.

"Rečeno mi je da oni već početkom građevinske sezone kreću u izgradnju auto-puta od Rume prema Šapcu, a da od Šapca prema Loznici idu sa brzim putem, što se poklapa sa našim planskim dokumentima za izgradnju brzog puta od Bijeljine, Zvornika, Milića pa dalje prema Sarajevu, u perspektivi prema Trebinju", rekao je Višković.

On je istakao da se tako rješavaju i pitanje mogućeg povezivanja Beograda i Sarajeva, a na neki način i Jahorine koja se savremenim putnim komunikacijama približava i konzumentima iz Srbije, prije svega iz Novog Sada i Beograda.

"Razgovarano je i o projektima međugranične saradnje 30 podrinjskih opština u vezi sa mogućim projektima u oblasti turizma, putne gradnje, saobraćaja", naveo je Višković.

Odgovarajući na pitanje kolika će procentualno biti ulaganja Vlade Srpske, odnosno Vlade Srbije u Hidroelektrane na Drini, Višković je rekao da je Vlada Srpske juče donijela rješenje o pokretanju pregovaračkog postupka.

"Naša `Elektroprivreda` treba da dobije koncesiju za izgradnju ta dva subjekta i tu ćemo formirati zajedničko preduzeće. U prvoj etapi Srbija će imati 51 procenat, Srpska 49. Neću vam elaborirati zašto je tako, ali tako se radi zbog ubrzanja nekih procedura", pojasnio je Višković.

On je dodao da je otvoren poziv da se Srpska obrati Beogradu za sva pitanja, sugestije i pomoć u rješavanju problema, te da su kabineti i saradnici predsjednika i premijera Srbije tu stalno za Srpsku.

"Zahvaljujem im za to kao čovjek i građanin Republike Srpske, i kao predsjednik Vlade", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije