BiH

Nema prepreka za isplatu stare devizne štednje

Nema prepreka za isplatu stare devizne štednje
Nema prepreka za isplatu stare devizne štednje

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojiće prijedlog da slovenačkim predstavnicima bude dozvoljen ulazak u arhive gdje se nalazi dio dokumentacije koji je odolio vremenu i ratnim zbivanjima, a koji sadrži podatke o starim štedišama Ljubljanske banke, potvrdio nam je juče izvor blizak ovoj vladi.

To je ujedno i najčešće spominjan argument slovenačke strane zašto još nisu počeli sa isplatom stare devizne štednje.

"Mi smo 9. maja zaprimili verbalnu notu od Slovenije kojom se traži pristup arhivi, nakon čega smo se obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja na sutrašnjoj sjednici Vlada FBiH će dozvoliti skeniranje podataka za dokumentaciju Ljubljanske banke koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta", rekao je juče naš izvor, koji je i dodao da je Ministarstvo finansija FBiH u saradnji sa drugim institucijama u prošlosti više puta pozivalo slovenačke predstavnike da te podatke koje sada traže skeniraju i preuzmu u cijelosti jer su i onako "prijateljski" čuvani od raspada Jugoslavije do danas.

"Nikada se nisu odazvali na naše pozive da preuzmu dokumentaciju. Opet, ti podaci im i nisu potrebni jer su to kopije, a originali su kod njih. Ono što je u stvari ovdje prava priča je to da njima sada treba dobar razlog, alibi kojim će da opravdaju ovoliko odugovlačenje u isplati", tvrdi ovaj izvor.

Ukoliko ne dođe do nekih nepredviđenih događaja te Vlada FBiH dozvoli skeniranje podataka kako nam je rečeno, provjera validnosti podataka te radovi na pripremama isplata će morati početi u roku od šest sedmica jer je situacija u Republici Srpskoj "čista", a od nadležnih u ovom entitetu nije zahtijevano ništa slično.

"Mi u suštini samo čekamo da se riješi situaciji u Federaciji jer je tu došlo do problema, zbog toga što je kod njih bila dozvoljena trgovina papirima Ljubljanske banke. Kod nas je to bilo drugačije riješeno pa tako da ni nemamo tih problema", rekli su u Ministarstvu finansija RS. 

Ovu informaciju su na neki način potvrdili i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH gdje su rekli da su zaduženi za ovo pitanje u fazi okončanja internih zakonskih procedura, u cilju što skorije realizacije postignutog dogovora.

"Isplate štedišama iz BiH mogle bi da otpočnu ove jeseni", rekao nam je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću u MIP-u.

Iako su Slovenci prethodnih dana naveli i da je potpisan dogovor po kojem su se predstavnici BiH obavezali da otvore arhive i dopuste skeniranje dokumenata, takvu informaciju su nam demantovali sa više strana.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao ni Savjet ministara BiH, nisu potpisali nikakav dogovor s Vladom Slovenije koji se tiče devizne štednje i provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Ališić i drugi'", navode u MF BiH i dodaju da je održano nekoliko sastanaka, ali da je neophodno da se ispoštuju sve zakonske procedure kako bi to bilo i realizovano.

Zapisnik koji sadrži zaključke sa zadnjeg sastanka koji su u Strazburu potpisali ambasadori dvije zemlje, kako su nam pojasnili upućeni, jedino je što su Slovenci mogli smatrati dogovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije