BiH

Vlada FBiH pozvala demobilisane borce na razgovor

Vlada FBiH pozvala demobilisane borce na razgovor
Foto: Ilustracija | Vlada FBiH pozvala demobilisane borce na razgovor

SARAJEVO - Ministar za pitanja boraca i invalida rata Federacije BiH /FBiH/ Salko Bukvarević pozvao je demobilisane borce koji protestuju ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu da odrede svoje predstavnike za pregovore, ističući da pregovori mogu početi već sutra.

Bukvarević, koji je predstavnik Radne grupe federalne Vlade za pregovore sa demobilisanim borcima, napomenuo je da je zakon o pravima boračkih kategorija, koji omogućava uspostavljanje i objavljivanje Registra, prošao Predstavnički dom, te da se očekuje da će biti usvojen i u Domu naroda federalnog Parlamenta.

U parlamentarnu proceduru upućen je i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, a Ministarstvo je prihvatilo zahtjev da od 1. avgusta ove godine finansiranje rada boračkih organizacija i udruženja bude obustavljeno do donošenja zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

U saopštenju federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalide rata podsjeća se da je sa demobilisanim borcima i načelnicima opština postignut dogovor o dinamici rješavanja statusnih pitanja ove populacije, a federalno Ministarstvo je prihvatilo sve zahtjeve tih kategorija koji su u njegovoj nadležnosti.

U pripremi je, kako se navodi, i izrada kriterijuma prema kojem će biti raspodjeljivana sredstava za rješavanje prioritetnih pitanja boračkih kategorija, a koja bi trebala biti raspoloživa od septembra ove godine.

Predstavnik demobilisanih boraca Emir Softić ranije je rekao da nijedan od tri zahtjeva demobilisanih boraca, a to su pitanja jednistvenog registra udruženja, ukidanja finansiranja udruženja i boračkog dodatka, nije riješen, što ih je podstaklo na protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije