BiH

Vlada FBiH ukida 150 radnih mjesta

Vlada FBiH ukida 150 radnih mjesta
Vlada FBiH ukida 150 radnih mjesta

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 71. sjednici, koja je završena u Sarajevu, razmatrala i prihvatila informaciju o potrebnom umanjenju broja zaposlenika prilikom izrade Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

S tim u vezi, zadužila je sve budžetske korisnike da svoje budžetske zahtjeve za 2017. godinu revidiraju u skladu sa informacijom u dijelu koji se odnosi na plate i naknade troškova zaposlenih i doprinose poslodavca i ostale doprinose, te revidirane zahtjeve dostave Federalnom ministarstvu finansija.

U skladu sa analizama, broj zaposlenika bi trebao biti redukovan za 150 u odnosu na broj planiran u Budžetu Federacije BiH za 2016. godinu. To bi na kraju  rezultiralo uštedom od oko deset miliona na pozicijama plata i naknada troškova zaposlenih, doprinosa poslodavca i ostalih doprinosa.

Vlada je danas, također, do 31.12.2016. godine produžila moratorij na novo zapošljavanje državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Ovo se odnosi na federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravne osobe.

Vlada Federacije BiH je utvrdila je Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu, uz zaključak da je u daljnjoj proceduri vezanoj za njegovo donošenje potrebno pribaviti mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva.

Danas je utvrđen i u parlamentarnu proceduru upućen Nacrt zakona o bankama, nakon što je ocijenjeno kako postojeći mehanizmi nisu dovoljni ni odgovarajući za rješavanje problematičnih banaka i ne omogućavaju dovoljno brzu i efikasnu intervenciju nadležnih tijela, ne osiguravaju u potrebnoj mjeri održavanje ključnih funkcija banke, a tako ni očuvanje financijske stabilnosti.

S ciljem provođenja preporuka iz Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, te harmoniziranja sistema sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma sa standardima i preporukama radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca (FATF), Vlada FBiH danas je utvrdila nacrte izmjena i dopuna Zakona o investicijskim fondovima i Zakona o vrijednosnim papirima.

Današnjom Odlukom Vlade FBiH utvrđeno je da je izgradnja dionica autoceste Počitelj - Buna i Donja Gračanica - Nemila trasi Koridora 5-C od javnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine. Federalna vlada je usvojila i izvještaj o realizaciji Plana poslovanja Javnog preduzeća Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2015. godinu.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o rješavanju statusa radnika u privrednim društvima Konfekcija „Borac“ d.d. Zenica - u stečaju i Konfekcija „Borac“ d.d. Banovići i odobrila izdvajanje sredstava za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike koji su stekli uslove za odlazak u penziju za četrnaest radnika Tvornice konfekcije „Borac“ d.d. Banovići i šest radnika Tvornice konfekcije „Borac“  d.d.  Zenica -  u stečaju.

Za tri privredna društva date su prethodne saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kod Union banke d.d. Sarajevo putem dodjele kredita za 2015. i 2016. godinu, u ukupnom iznosu od 1.430.000 konvertibilnih maraka.

Saglasnost je data za kompanije „Limsar“ d.o.o. Sarajevo za iznos od 270.000 KM, „Tabakplast“ d.o.o. Tomislavgrad od 800.000 KM i „Izgradnja“ d.o.o. Teočak za iznos od 360.000 KM.

Federalna vlada je prihvatila izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u privrednom društvu Fabrika duhana Mostar d.d. Mostar, te zadužila Poresku upravu FBiH - Kantonalni porezni ured Mostar da, kao povjerilac, podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u ovoj fabrici, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije