BiH

Vlada FBiH utvrdila konačan prijedlog budžeta za 2016.

Vlada FBiH utvrdila konačan prijedlog budžeta za 2016.
Vlada FBiH utvrdila konačan prijedlog budžeta za 2016.

MOSTAR - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je na sjednici, koja je završena u Mostaru, utvrdila konačne prijedloge Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju u istim tekstovima, kao što ih je u utorak usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je ovlastila premijera FBiH da oba dokumenta uputi predsjedavajućoj Doma naroda i obavijesti je o potrebi održavanja vanredne sjednice ovog doma do kraja ove godine i razmatranja prijedloga Budžeta FBiH za 2016. godinu i zakona o njegovom izvršavanju po hitnom postupku, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Svrha Zakona o porezu na dobit, koji je u formi prijedloga danas utvrdila Vlada Federacije BiH, jeste osiguravanje javnih prihoda za federalni i budžete županija. Ovo je jedan od reformskih zakona fiskalnog sistema Federacije BiH i kompatibilan je sa ostalim propisima.

Takođe, Zakon je urađen uz suradnju i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda.

Pitanja koja reguliše ovaj zakon jesu određivanje metodologije obračuna poreza i definisanje obveznika ovog poreskog oblika. Zakon proširuje poresku bazu na dva načina - većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda. Proširenje poreske osnovice i broja poreskih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv poreske evazije, kao i unapređenje rasta.

Danas utvrđenim Nacrtom zakona o premjeru i registraciji nekretnina regulisani su upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer Federacije Bosne i Hercegovine, registraciju nekretnina, osnovne geodetske radove, topografsko-kartografsku djelatnost, registar prostornih jedinica, procjenu vrijednosti nekretnina, katastar vodova, adresni registar, infrastrukturu prostornih podataka Federacije i geodetske radove u inženjersko-tehničkim oblastima.

Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o hemikalijama i donijela Odluku o razvrstavanju javne ceste Butila-Briješće, spoj s ulicom Safeta Zajke u Sarajevu, kao brze ceste BC 1.

Na osnovu Uredbe o određivanju kriterijuma za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine, a na osnovu vrhunskih sportskih rezultata, Vlada Federacije BiH je donijela više odluka o dodjeli nagrada u ukupnom iznosu od 267.000 maraka.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je  informaciju radne grupe za analizu spornih pitanja meduvlasničkih odnosa i otvorenih pitanja u vezi sa izvršenjem ugovornih obaveza ugovornih strana iz Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i donijela više zaključaka.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj Federalne uprave civilne zaštite i Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće na teritoriji FBiH o utrošku sredstava za pomoć područjima pogođenim prirodnim nesrećama - poplavama i klizištima, iz sredstava Budžeta FBiH za 2014. godinu.

Takođe, federalna Vlada je na današnjoj sjednici donijela više kadrovskih odluka i rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije