BiH

Vlada RS pokreće reformu fiskalnog sektora

Vlada RS pokreće reformu fiskalnog sektora
Vlada RS pokreće reformu fiskalnog sektora

BANJALUKA - Vlada RS će u narednom periodu pokrenuti reformu fiskalnog sektora poboljšanjem upravljanja javnim finansijama i javnim dugom, integriranjem sistema zdravstvene zaštite u trezorsko poslovanje te otklanjanjem ostalih fiskalnih nedostataka.

Ovo je, u najkraćem, sažetak Memoranduma o razumijevanju o provođenju USAID-ovog programa reforme fiskalnog sektora, koji su u ime Vlade RS i ove američke državne agencije u petak u Banjaluci potpisale Željka Cvijanović, predsjednik Vlade, i Morin Kormak, ambasador SAD u BiH.

Kormakova je pojasnila da se Vlada RS sada obavezuje na osnovne reforme sistema javnih finansija, a da Vlada SAD preuzima obavezu podrške.

"Radeći zajedno pokazali smo da možemo postići napredak, a ovaj memorandum predstavlja naše partnerstvo koje će pomoći RS da unaprijedi fiskalni sistem, što će biti od koristi za sve građane. Jako mi je drago što sam danas opet ovdje da pokažem posvećenost građana i naroda SAD da sarađuju s građanima RS", izjavila je Kormakova nakon potpisivanja memoranduma.

Ona je podsjetila da su SAD od 1996. godine, kada su pomogle restruktuiranje vanjskog duga zemlje, do danas učinile mnogo na ovom planu te da su fiskalne reforme koje je podržao USAID imale značajan efekat, posebno u smislu povećanja direktnih poreza za gotovo 90 posto u proteklih 12 godina.

"RS mora poboljšati sistem upravljanja javnim finansijama jer se suočava sa fiskalnim manjkavostima. Sadašnji sistem upravljanja javnim dugom treba da bude transparentniji. Nastojaćemo integrisati sistem zdravstvene zaštite u trezorsko poslovanje, kako bismo tačno mogli pratiti kako se koriste javna sredstva, što će zdravstvene usluge učiniti pristupačnijim za građane", kazala je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada RS sve ove teme identificirala u Ekonomskoj politici za 2015, te definirala na koji način će ih unapređivati.

"A podrška koju dobijamo i od Vlade SAD i preko USAID-a svakako će biti značajna za postizanje ovih ciljeva. Stvarati bolje poslovno okruženje, jačati kontrolu nad upotrebom javnih sredstava, obezbijediti veću transparentnost, rasterećivati privredu, uvoditi nove metode rada, sav doprinos koji ćemo dati kroz ovaj projekat značiće stvaranje ukupno boljeg ambijenta u RS i sigurno će postići svoje efekte", zaključila je Cvijanovićeva.

Kormakova se tokom dana u Banjaluci sastala i sa Draganom Čavićem, liderom NDP-a, s kojim je razgovarala o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u BiH, a u nastavku posjete gradu na Vrbasu obišla je i Američki kutak. Tom prilikom izjavila je da je i dalje ista politika Ambasade SAD prema Miloradu Dodiku, predsjedniku RS i lideru SNSD-a, s kojim se njeni prethodnici nisu sastajali u proteklom periodu.

"Spremni smo da se sastajemo sa svima koji su spremni na konstruktivan način raditi na budućnosti BiH. Otkad sam došla, javni komentari predsjednika RS nisu išli u skladu s pozitivnom agendom reformi i mogućnostima koje se pružaju BiH. Ako se to promijeni, ja sam tu", kazala je Kormakova.

Ona je ponovila da su SAD posvećene teritorijalnom integritetu BiH, "koja je američki partner", uz potpuno uvažavanje RS i FBiH, kao njena dva entiteta. Kormakova je u petak još jednom izrazila saučešće porodici ubijenog policajca u terorističkom napadu u Zvorniku.

"Terorizam je pitanje koje se tiče svih nas i koje nas sve pogađa. Svi moraju naći pristup rješavanju tog problema, a ne da pojedinci to koriste da stvore dodatne probleme. Jezik, kao onaj koji podsjeća na 1992, nije rješenje, niti korisno u ovoj situaciji i svi moramo učiniti sve da sagledamo stvarne probleme i nađemo način da se oni riješe", zaključila je Kormakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije