BiH

Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture

Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture
Foto: Srna | Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, kojim se uređuju uslovi i postupak za priznavanje statusa i prava žrtava ratne torture kao posebne kategorije civilnih žrtava rata, rekao je ministar rada i boračko-invlidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Savanović je na konferenciji za novinare podsjetio da je Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture usvojen 22. februara u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega je sprovedena javna rasprava i uvažene određene sugestije. 

Predstavnik Ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite Rada Kela istakla je da se predloženim zakonom uređuju prava po osnovu utvrđenog statusa i način njihovog ostvarivanja, način obezbjeđivanja sredstava za ostvarivanje tih prava, te druga pitanja od značaja za priznavanje statusa i prava po ovom zakonu. 

"Ovaj zakon isključuje diskriminaciju po osnovu nacionalne, rasne i vjerske pripadnosti, kao i sve druge oblike diskriminacije i obezbjeđuje poštovanje principa ravnopravnosti polova, pravičnosti, socijalne osjetljivosti i solidarnosti, te ravnotežu između privatnog interesa i društvenih mogućnosti", rekla je Kela. 

Ona je naglasila da je Prijedlogom zakona propisano da žrtve ratne torure, odnosno žrtve seksualnog nasilja, imaju mogućnost mjesečne novčane naknade. 

"Prijedlogom zakona je propisana mogućnost banjske rehabilitacije žrtava ratne torture, zdravstveno osiguranje, te sprovođenja projekata zapošljavanja i samozapošljavanja", dodala je Kela.

Nacrt zakona o zaštiti od požara

Vlada je takođe utvrdila i Nacrt zakona o zaštiti od požara kojim se propisuje obaveza vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, te obaveza za jedinice lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe.

Razlozi za donošenje ovog zakona odnose se i na potrebu povećanja odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite, podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije zaštite od požara, kao i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica. 

S ciljem povećanja efikasnosti gašenja požara uviđa se potreba da se preciznije definiše djelokrug rada vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i opis poslova vatrogasaca-spasilaca, odnosno normativno prilagođavanje stvarnom stanju, jer vatrogasci više ne intervenišu samo u slučaju požara, već i u ostalim spasilačkim akcijama, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Pratiti nivo zagađenje Spreče

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nadležne inspekcije da prate stanje, preduzimu mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informišu Vladu o ekološkoj katastrofi rijeke Spreče na području opštine Petrovo i grada Doboja, sa prikazom efekata preduzetih mjera. 

Vlada Srpske odobrila je 100.000 KM za unapređivanje proizvodnje sjemena u brdsko-planinskom području u okviru Poljoprivrednog instituta Republike Srpske. 

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da obezbijedi finansijska sredstva u iznosu od 20.000 KM iz budžetskih sredstava za ovu godinu, sa pozicije tekući grantovi studentskim organizacijama, a za projekat Unije studenata Republike Srpske "Univerzitetske sportske igre 2018". 

U saopštenju se navodi da je manifestacija tradicionalnog karaktera i podrazumijeva održavanje sportskih takmičenja za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u kojoj neposredno učestvuje više od 500, a posredno i znatno veći broj studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije