BiH

Vlada RS utvrdila prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona

Vlada RS utvrdila prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona
Foto: Vlada RS | Vlada RS utvrđen prijedlog zakona o izmjeni izbornog zakona

BANJALUKA - Vlada Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradu Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada, te Zakonom o osnivanju opštine Stanari izdvajanjem 13 naseljenih mjesta koja su činila područje grada Doboja.

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, između ostalih, utvrđena je opština Stanari, te propisano da su gradovi Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Prijedor i Trebinje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

"Ukoliko bi izmjene ovog zakona bile u redovnoj proceduri istekli bi propisani rokovi i kandidati iz Stanara ne bi mogli da Republičkoj izbornoj komisiji podnesu prijavu kandidatskih lista, odnosno gradovi ne bi mogli da u skladu sa važećim zakonom formiraju gradske izborne komisije", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, 19. aprila 2018. godine, na 173. sjednici,  Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji će procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostati bez zaposlenja, za 2017. godinu.

Budžetom planirana sredstva za 2017. godinu za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja, iznosila su 3.000.000,00 KM.

Za budžetsku 2017. godinu, na prijedlog Komisije, Vlada Republike Srpske je donijela tri odluke u okviru ovog programa, za izmirenje obaveza za neuplaćene doprinose u iznosu od 2.999.990,77 KM, a upotrebljena su za izmirenje doprinosa za 1.344 radnika iz 63 preduzeća.

Za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fondu PIO RS ukupno je doznačeno 2.962.338,71 KM.

Sredstva u iznosu od 37.652,06 KM uplaćena su Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske na ime doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za 153 radnika iz 9 preduzeća.

U periodu od 2004. godine do 31.12.2017. godine, za realizaciju ovog programa Vlada Republike Srpske je obezbjedila sredstva za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 180.948.388,67 KM za socijalno zbrinjavanje 61.214 radnika iz 412 preduzeća. Od navedenog broja, putem Javnog poziva omogućeno je ostvarivanje prava na starosnu penziju za 7.107 radnika iz preduzeća koja su u procesu privatizacije, stečaja i likvidacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije