BiH

Vlada Republike Srpske imenovala radne grupe za izradu odgovora

Vlada Republike Srpske imenovala radne grupe za izradu odgovora
Vlada Republike Srpske imenovala radne grupe za izradu odgovora

SARAJEVO - Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas u Sarajevu da je uručivanje Upitnika Evropske komisije veoma važno za BiH i naglasio da je Vlada Srpske imenovala radne grupe za izradu odgovora na Upitnik.

"U analizi odgovora /na upitnike/ zemalja iz regiona uvidjeli smo da je 80 do 90 odsto pitanja vezano i identično, i za ta pitanja smo već pripremili odgovore. Čekamo ova pitanja EU da vidimo koja od njih još treba da doradimo", rekao je Klokić novinarima.

Klokić je naveo da u izradi odgovora na Upitnik treba da budu uključeni svi dijelovi BiH. To je, kaže on, danas istakao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je izrazio i želju da usvojeni Mehanizam koordinacije bude što efikasniji.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju napomenuo je da još nisu uspostavljena sva radna tijela kada je u pitanju Mehanizam koordinacije, te da je, osim imenovanja komisija, još ostalo da se usvoje akta koja treba da definišu način rada tih tijela.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas je u Sarajevu uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, ističući da sadrži više od 3.200 pitanja.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države podnosioca zahtjeva za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa Unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije