BiH

Vlada Srbije obezbijedila još milion evra za Srebrenicu

Vlada Srbije obezbijedila još milion evra za Srebrenicu
Foto: Ilustracija | Vlada Srbije obezbijedila još milion evra za Srebrenicu

SREBRENICA - Vlada Srbije obezbijedila je iz budžetske rezerve miliona evra pomoći za Srebrenicu, a sredstva su predviđena za kupovinu prostora i objekata u poslovnoj zoni u Potočarima, saopšteno je iz kabineta načelnika ove opštine.

U opštini kažu da je ovaj grant Srebrenici odobren prilikom nedavne posjete načelnika opštine Mladena Grujičića Beogradu i razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sredstva su predviđena za kupovinu prostora i objekata u poslovnoj zoni u Potočarima za potencijalnog investitora iz Srbije koji tu namjerava da pokrene proizvodnju stolica ili za nekog drugog privrednika spremnog da uloži novac i pokrene proizvodnju u tim objektima.

Šef kabineta načelnika opštine Vladan Milovanović pojasnio je da je procijenjena vrijednost tog prostora i objekata oko 850.000 evra i da je oko 150.000 evra potrebno za sanaciju i uređenje objekata i lokaliteta da bi postali funkcionalni za pokretanje proizvodnje.

Milovanović kaže da je potencijalni investitor iz Srbije zainteresovan da pokrene proizvodnju stolica i u početku zaposli 70, a u perspektivi oko 300 radnika.

Taj prostor i objekti nekada su bili u vlasništvu transportnog preduzeća "Srebrenica-prevoz" koje je u procesu privatizacije kupila kompanija "Bobar" iz Bijeljine da bi ih kasnije prodala slovenačkoj firmi "Neo dom".

Nakon privatizacije, sva oprema iz tih objekata prodata je i odvezena, a nikakva proizvodnja za 15 godina nije pokrenuta iako je nekoliko puta najavljivano da će to biti učinjeno.

Objekti su već godinama prazni i propadaju, a prostor oko njih je zapušten i zarastao u korov i rastinje.

Prije dvije godine tadašnji premijer, a sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć Srebrenici od pet miliona evra i to obećanje je realizovano.

Krajem 2015. godine uplaćena su dva miliona evra u budžet opštine za izmirenje dugova, plaćanje presuda i sanaciju budžeta, a tri miliona evra uplaćena su kasnije za infrastrukturne projekte koji se ove godine realizuju i radovi na objektima obuhvaćenim tim projektima privode se kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije