BiH

Vlada Srpske utvrdila Nacrt Budžeta od 3,2 milijarde KM

Vlada Srpske utvrdila Nacrt Budžeta od 3,2 milijarde KM
Foto: N.N. | Vlada Srpske utvrdila Nacrt Budžeta od 3,2 milijarde KM
N.N.

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt programa ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021. godine, Nacrt Budžeta Republike Srpske za narednu godinu i revidirani Dokument okvirnog budžeta za period od 2019. do 2021. godine.

Utvrđeni Nacrt Budžeta za 2019. godinu iznosi 3,231 milijarde KM, što je za 193 miliona KM manje od rebalansa za 2018. godinu.

Prema Nacrtu Budžeta, izvorni prihodi su veći za 34,1 milion u odnosu na 2018. godinu.

Najveći rast na rashodovnoj strani je na pozicijama ličnih primanja, 31,5 miliona, prvenstveno zbog planiranog povećanja za plate u obrazovanju i kulturi, koje uz minuli rad, ukupno iznosi 20 miliona KM.

Nacrtom Budžeta je planirano i povećanje transfera Fondu dječije zaštite za 13 miliona KM.

Na poziciji rashoda, planirano je smanjenje izdataka za otplatu duga u iznosu 489,9 miliona KM, što je za 261,3 miliona manje u odnosu na rebalans za 2018. godinu.

Planirani budžetski suficit, prema Nacrtu Budžeta, koji je utvrđen na današnjoj sjednici Vlade, iznosiće 77,6 miliona KM.

Osnovni okvir za izradu Nacrta Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2019. do 2021. su memorandumi o zajedničkim politikama i mjerama potpisani u decembru 2017. godine sa socijalnim partnerima Vlade Republike Srpske, te smjernice za razvoj privrede, koje je Vlada Republike Srpske pripremala od aprila 2018. godine zajedno sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske, a iste su prezentovane na konferenciji "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost".

Akcenat politika Vlade u narednom periodu, utvrđen Programom ekonomskih reformi, će biti pomjeren sa fiskalnih politika, na politike realnog sektora i strukturne reforme.

Glavni ciljevi politika su u pomenutom dokumentu dati kroz pet prioriteta: povećanje plata, povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor.

Prethodno definisani ciljevi obuhvataju mjere kojima će se implementirati i smjernice za politike koje su usvojene na Ekonomskom i finansijskom dijalogu u maju 2018. godine, ali uz puno poštovanje ustavnih ovlašćenja svakog nivoa vlasti u BiH, te nadležnosti institucija.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije