BiH

Vlada USK neće "rezati" plate

Vlada USK neće "rezati" plate
Vlada USK neće "rezati" plate

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona privremeno je odustala od ranije donesene odluke o smanjenju ličnih dohodaka za budžetske korisnike za šest posto, potvrdio je Zikrija Duraković, ministar finansija USK.

Istakao je da je takva odluka donesena nakon pregovora sa sindikatima radnika u obrazovanju i policiji, koji su zaprijetili štrajkom ako odluka stupi na snagu.

"U ovim razgovorima nema pobjednika ni pobijeđenih. Ponudili smo sindikatima da isplata naredne dvije plate bude bez umanjenja, kao i naknade za topli obrok", rekao je Duraković.

Dodao je da će u tom periodu razgovarati sa socijalnim partnerima kako bi zajednički došli do programa mjera i ušteda koji bi osigurali finansijsku solventnost. Duraković je potvrdio da će Vlada USK uskoro u proceduru uputiti prijedlog odluke o kreditnom zaduženju kojeg će morati potvrditi Skupština USK.

"Predviđeno je da se kreditnim sredstvima 'pokrije' deficit javne potrošnje", pojasnio je Duraković.

U sindikatima su istakli da su zamrznuli ranije donesenu odluku o pokretanju generalnog štrajka.

"Nadamo se da će Vlada ispuniti ono što smo dogovorili, te da će nedostatak sredstava nadomjestiti preraspodjelama u budžetu. Mi ćemo se potruditi da predložimo kvalitetan program ušteda kako bi na kraju svi bili zadovoljni", istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja u USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije