BiH

Vlada i poslodavci potpisali memorandum

Vlada i poslodavci potpisali memorandum
Foto: Jelena Đurđević | Vlada i poslodavci potpisali memorandum

BANJALUKA – Oporavak privrede, potpuna fiskalna konsolidacija i reforma javnog sektora, samo su neke od odredbi Memoranduma o zajedničkim politikama za period ‎2018-2020. godine, koji su juče u Vladi RS potpisali predstavnici Vlade i poslovne zajednice.

Sudeći prema odredbama Memoranduma, Vlada se po prvi put odlučila da u potpunosti izađe u susret poslovnoj zajednici koja godinama traži rasterećenje privrede, reformu rastrošnog javnog sektora, posebno u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i neefikasnih javnih preduzeća i inspekcija.

Poslodavci su se, takođe, žalili i na privilegije koje pojedini poslodavci uživaju, te su tražili da se kroz Memorandum definišu mjere koje će obezbijediti potpunu ravnopravnost svih.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, zahvalila je poslovnoj zajednici i ostalim socijalnim partnerima za doprinos u planiranim reformama koje, kako je naglasila, za cilj imaju smanjenje opterećenja na rad i preduzimanje niza mjera koje su tražili predstavnici poslovne zajednice. 

Rekla je da je Vlada tokom cijelog procesa bila otvorena za sve socijalne partnere, i da su svi iskazali odgovornost prema RS.

Naglasila je da je juče potpisani Memorandum osnova za čvrst akcioni plan kroz koji će djelovati zajedno kroz sektorske politike i zajednički definisane ciljeve, a koji se odnose na smanjenje opterećenja na rad, promjene važećih zakona u korist poslovne zajednice.

"Zajedno sa poslovnom zajednicom smo ispregovarali sa Svjetskom bankom projekt koji podrazumijeva refundaciju troškova poreza i doprinosa za svakog novozaposlenog radnika u privredu", rekla je Cvijanovićeva.

Posebno je istakla mjere usmjerene protiv sive ekonomije za koje je rekla da će biti potreban dodatni angažman i Poreske uprave RS i inspekcijskih organa, ali je zatražila i dodatne napore poslovne zajednice da ne zapošljavaju radnike na crno niti da im zvanično isplaćuju manje iznose na plate.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca je rekao da je ovo prvi put da se ne usvajaju opštene ekonomske politike koje onda niko ne sprovodi, već da se usvajaju i zajednički dogovaraju konkretne mjere s konkretnim obavezama i rokovima za njihovo završavanje.

"Dajemo podršku mjerama protiv sive ekonomije uz uslov da s rezultatima tih mjera dođemo do smanjenja oporezivanja rada, a ubijeđen sam da će priliv u budžet biti isti kao sada s većom stopom poreza i doprinosa", rekao je on.

On je ukazao na to da siva ekonomija ne šteti samo budžetu, već i poštenim poslodavcima koji ispunjavaju svoje obaveze, a koji su onda dovedeni u neravnopravni položaj sa onima koji ih krše, a ne budu sankcionisani.

Kao jednu od mjera Škrebić je istakao dogovor da se investiranje u osnovnu djelatnost ne oporezuje kao dobit preduzeća, što će, uvjeren je on, doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta.

Cvijanović: Zakonska rješenja se donose za budući period

Na novinarsko pitanje kako komentariše primjedbe iz opozicije da Vlada naknadu za nezaposlene porodilje od 405 maraka uvodi za period od 1. decembra ove godine, čime će porodilje koje su rodile ranije novac dobiti samo za period nakon 1. decembra do isteka pune godine, Cvijanovićeva je rekla da je urađeno ono što je realno bilo moguće.

Pojasnila je da se zakonska rješenja donose za budući period, te je dodala da je ovo prvi put da se uvodi ovakva vrsta naknade. Naglasila je da je to i pronatalitetna mjera, a ujedno dovodi do ravnopravnog statusa zaposlenih i nezaposlenih porodilja.

"Mislim da i opozicija i pozicija treba da podrže ovu mjeru zato što je ona i dobra i podsticajna, a donosi i socijalnu dimenziju", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije