BiH

Vlada ima "plan B", ali ne želi reći koji

Vlada ima "plan B", ali ne želi reći koji
Vlada ima "plan B", ali ne želi reći koji

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH ima "plan B" i radi se na alternativnim izvorima finansiranja budžeta FBiH u slučaju da ne dobijemo sredstva od MMF-a, koja su trenutno zamrznuta, i Svjetske banke planirana za ovu godinu, ali još nije vrijeme da se javno kaže o kakvim je alternativama riječ.

Kazao je ovo danas Ante Krajina, ministar finansija FBiH, podsjetivši da je u budžet za ovu godinu ukalkulisano 290 miliona KM od tranši kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i 46 miliona KM od Svjetske banke.

Krajina je dodao da je uvjeren da neće biti problema u izmirenju obaveza do kraja godine, uključujući penzije i socijalna davanja.

Na pres-konferenciji posvećenoj aktuelnoj situaciji u budžetu FBiH, sazvanoj i zbog natpisa u pojedinim medijima o aukciji trezorskih zapisa u negativnom kontekstu, Krajina je kazao da je ove godine planirano zaduženje od 310 miliona KM po osnovu emisije trezorskih zapisa i obveznica, te da će ove godine od tog iznosa na naplatu, odnosno vraćanje tog zaduženja, stići oko 160 miliona KM.

Istovremeno, kada je u pitanju vanjski dug za ovu godinu, planirano je povlačenje 661 milion KM za infrastrukturne projekte, ali je procjena da će od ovog iznosa zapravo biti povučeno oko 450 miliona KM.

"Vlada u svom mandatu nije povećala dug koji se odnosi na Vladu. Međutim, postoje dugovi javnih poduzeća, županija, općina, dakle krajnjih korisnika kao što su elektroprivrede, 'Ceste FBiH', 'Autoceste FBiH'. Tako je, kada se sve sabere, ukupan dug u FBiH rastao. Prošlu godinu smo završili sa deficitom u proračunu od 65,2 milijuna KM, ali je Vlada više otplatila dugova za 217,4 milijuna KM nego što se zadužila", rekao je Krajina.

On je ustvrdio da emisija trezorskih zapisa omogućava likvidnost i efekt je da Vlada pravovremeno izmiruje svoje obaveze. Na pitanje novinara da li banke tu najviše profitiraju s obzirom na to da one nude novac za trezorske zapise koji im se uz određenu kamatu vraća nakon manje od godinu dana, Krajina je odgovorio da FBiH tu postiže najbolju cijenu.

Samir Bakić, pomoćnik ministra finansija FBiH za dug, istakao je da je dug javnih kompanija, zbog kojih raste ukupan dug u FBiH, na kraju 2010. iznosio 1,4 milijarde KM, a na kraju prošle godine 2,18 milijardi KM.

"Dug same Vlade FBiH, uključujući i predratni, na kraju 2010. godine bio je 2,8 milijardi KM, a na kraju 2013. 2,6 milijardi KM", dodao je Bakić.

Inače, u cilju uspostave likvidnosti i ravnoteže budžeta Vlada je na posljednjoj sjednici prije sedam dana donijela odluku da se na 45 dana obustave pojedini rashodi i izdaci iz budžeta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije