BiH

Vlade Federacije BiH raspravlja o reformskoj agendi

Vlade Federacije BiH raspravlja o reformskoj agendi
Vlade Federacije BiH raspravlja o reformskoj agendi

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH će se, na sjednici koja je danas počela u Sarajevu, izjasniti o nacrtima izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2015. godinu i Zakona o njegovom izvršenju.

Prethodno će biti razmatrana Informacija Federalnog ministarstva finansija o aktivnostima na izradi izmjena i dopuna Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

Za današnju sjednicu je predloženo i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu, te o davanju ovlaštenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću za potpisivanje ovog dokumenta.

O prioritetima reforme razgovarano je na Jahorinskom sastanku 11. maja 2015. godine s međunarodnim financijskim institucijama (MFI) i EU.

Vlada Federacije BiH je već na 10. sjednici, održanoj 9.6.2015. godine, dala saglasnost na tekst Reformske agende, ali je tada izostala saglasnost Vlade Republike Srpske.

Reformska agenda utvrđuje glavne planove Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme.

Predviđeno je razmatranje i Preporuka Evropske komisije u oblastima bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga, prava privrednih društava, računovodstva i revizije, javnih nabavki i koncesija, prava intelektualnog, industrijskog i trgovinskog vlasništva, prava poslovnog nastana (sloboda registracije sjedišta poslovanja) i slobode pružanja usluga konkurencije, kao i državne pomoći javnih preduzeća.

Vlada FBiH bi, kako je predviđeno dnevnim redom, trebala donijeti zaključke koji se odnose na naknade za članove Upravog odbora Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, saopštio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije