BiH

Vladini zakoni prošli uz tijesnu većinu

Vladini zakoni prošli uz tijesnu većinu
Vladini zakoni prošli uz tijesnu većinu

BANJALUKA - Narodna skupština RS danas je na danu za glasanje usvojila sve zakone i zaključke o kojima je raspravljeno u dosadašnjem toku sjednice.

Najviše prašine diglo se oko nekoliko nacrta reformskih zakona, koji su usvojeni tijesnom većinom od 42 od ukupno 83 poslanika. Dok u vladajućoj koaliciji izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je rasprava o zakonima bila konstruktivna, u opoziciji tvrde da je današnje glasanje veliki test vladajuće koalicije s obzirom na to da je, kako tvrde, za četiri ključna reformska zakona glasalo 40 poslanika vladajuće koalicije, dva "kupljena" poslanika, a da su dva poslanika koja su dio vladajuće većine bila protiv.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine, rekao je da su poslanici imali mnogo prijedloga i sugestija, te da je kritičkih stavova bilo i sa jedne i sa druge strane.

"Mnogo prijedloga usvojeno je rukama i pozicije i opozicije. Najbolje govore rezultati glasanja da je za zakone glasalo od 42 poslanika pa do jednoglasne podrške. Prema tim podacima, ne može se govoriti da je skupštinska većina uzdrmana", rekao je Čubrilović. 

Adam Šukalo, predsjednik NS, rekao je da su on i njegov kolega Goran Đorđić odbili da glasaju za Vladine reformske zakone dok Specijalno tužilaštvo RS ne podnese izvještaj o svom radu, što će se, kako je rekao, desiti na narednoj sjednici.

Branislav Borenović, predsjednik Kluba PDP-a, rekao je da Vlada funkcioniše na osnovu dva "kupljena" poslanika i da ne može dugo opstati.

"Bilo je dovoljno da se jedan poslanik danas oklizne i padne ili ne dođe i pola Vladinih zakona bi palo. To se još nikad nije desilo. Jutros je trajala drama u nekim klubovima", rekao je Borenović.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, rekao je da je skupštinska većina "na staklenim nogama", i dodao da su danas postavili poslaničko pitanje da li je poslanika Vojina Mitrovića na glasanje dovezao Vladin helikopter.

Inače, danas je najburnije bilo tokom rasprave o negativnom finansijskom revizorskom izvještaju o Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka. Rekao je da su revizori konstatovali mnogo propusta i da će u drugoj polovini godine podnijeti informaciju šta je realizovano od revizorskih preporuka.

Milanko Mihajlica, poslanik SRS-a, rekao je da za loše stanje u Kliničkom centru odgovornim smatra bivšeg ministra Ranka Škrbića i tadašnji menadžment te ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije