BiH

Vlajki: Nema separacije dok se poštuje "Dejton"

Vlajki: Nema separacije dok se poštuje "Dejton"
Vlajki: Nema separacije dok se poštuje "Dejton"

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki rekao je da niko u Republici Srpskoj i ne pomišlja na separaciju dok se čuva izvorni Dejtonski sporazum u BiH, te pozdravio nedavnu izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o teritorijalnom integritetu BiH.

"Pridružujući se naporima međunarodne zajednice predlaže se sljedeće: unutrašnja, dvoentitetska struktura nije prazan pojam; entiteti po izvornom `Dejtonu` imaju svoje nadležnosti. Napominjemo da su samo tri od 68 nadležnosti prenesenih na nivo BiH aminovane u Skupštini Republike Srpske. Ostatak je nametnut nepravno", navodi Vlajki.

U saopštenju iz kabineta potpredsjednika Srpske ističe se da će Republika Srpska ubrzo biti spremna da pomogne napore međunarodne zajednice u očuvanju izvornog "Dejtona" tako što će predložiti da nepravno prenesene nadležnosti budu vraćene pred odgovarajuće organe Srpske, koji će imati mogućnost da im daju pravnu valjanost.

Vlajki podsjeća da je Incko nedavno izjavio da "postoji samo jedna država na teritoriji BiH, primljena u članstvo UN 1992, a njena unutrašnja struktura je kasnije definisana Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, koji je njen Ustav".

"Mi smo, kao međunarodna zajednica, garancija za to i preduzećemo potrebne korake kako bismo garantovali suverenitet i teritorijalni integritet ove zemlje", rekao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije