BiH

Vlajki: Sastanak Vučića sa opozicijom u zgradi Vlade - miješanje u izborni proces

Vlajki: Sastanak Vučića sa opozicijom u zgradi Vlade - miješanje u izborni proces
Vlajki: Sastanak Vučića sa opozicijom u zgradi Vlade - miješanje u izborni proces

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića sa opozicijom Srpske u prostorijama Vlade Srbije znači direktno miješanje u predstojeći izborni proces u Srpskoj.

Vlajki navodi da je prilikom posjete lidera SDS-a Mladena Bosića i kandidata SDS-a za predsjednika Srpske Ognjena Tadića ispred Saveza za promjene predsjedniku Vlade Srbije istaknut princip nemiješanja Srbije u predstojeći izborni proces u Srpskoj, ali da je to krajnje nejasno.

"Važeći međunarodni protokol postulira da opozicija neke zemlje može, u nekoj drugoj državi, biti primljena samo kao stranačka delegacija. U ovom slučaju, konkretno, premijer Srbije je mogao primiti opozicione lidere jedino u svojoj stranačkoj kancelariji, a ne u službenim prostorijama Vlade. Suprotan postupak, pred sam izborni proces u Srpskoj, je prejudiciranje izbornog rezultata", ističe Vlajki u saopštenju.

On je dodao da je istaknut i drugi važan princip - privrženost Dejtonu kada je riječ o Republici Srpskoj, kao i poštivanje teritorijalnog integriteta BiH.

Vlajki je upitao kom Dejtonu, "izvornom ili, zbog nepravno i nasilno prenesenih nadležnosti, sadašnjem, iznakaženom".

"Dok se službeno afirmisao teritorijalni integritet druge države, protesti na sjeveru Kosova i Metohije, koji je sada dio samozvane države Kosova, označavaju nemoć izvorne države da sačuva vlastiti teritorijalni integritet. Kako stvari sada stoje, Srbi na sjeveru su toliko šikanirani od prištinskih vlasti i Euleksa da će se vrlo brzo odseliti sa tog područja", zaključuje Vlajki.

Bosić i Tadić juče su u zgradi Vlade Srbije u Beogradu razgovarali sa predsjednikom Vlade Srbije Vučićem o situaciji u Republici Srpskoj iz ugla opozicije, kao i o mogućnostima produbljivanja saradnje između Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije