BiH

Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida

Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida
Vlajki: U Srebrenici nije bilo genocida

SREBRENICA - U Srebrenici je večeras promovisan roman "Genocid" u kojem autor Emil Vlajki svjedoči o zločinima Bošnjaka nad nesrpskim stanovništvom tokom posljednjeg rata u Sarajevu.

"Genocid nije samo ubijanje ljudi. Genocid ima mnogo šire značenje i podrazumijeva uništavanje svega što je vijekovima stvarano. U BiH su svi žrtve genocida koji je provela međunarodna zajednica i dio domaćih šovinista, preobraženih iz bivših komunista", smatra Vlajki.

On je ocijenio da u Srebrenici ne može biti govora o genocidu, jer genocid prvo podrazumijeva ubijanje žena i djece što ovdje nije bio slučaj, jer su oni evakuisani.

"Ono što se dogodilo u Srebrenici možete zvati kako hoćete, ali to ne može biti genocid", tvrdi Vlajki.

Vlajki, koji je potpredsjednik Republike Srpske, tokom promocije u srebreničkom Kulturnom centru rekao je da je u romanu opisao šta se desilo prije 20 godina i da se "tu vidi kako se tih godina stvarao genocidni mentalitet u Sarajevu koje je bilo opsjednuto spolja, ali isto toliko i iznutra".

On je istakao da je i sam jedva živu glavu izvukao iz tog grada, te dodao da mu se čini da se i sada stvaraju isti uslovi kao i pred rat 1992. godine.

"Postoje i sada određene snage kojima nije stalo do mira i do zarastanja rana nego i dalje nastoje da stvaraju haos. Nadam se, ne sa istim posljedicama kao onda", rekao je Vlajki.

Prema Vlajkijevim riječima, i sadašnja situacija je bremenita mržnjom, nerazumijevanjem, netolerancijom i borbom za teritoriju, što je posebno karakteristično za bošnjačku stranu iz čijih redova većina sve što je srpsko karakteriše genocidnim.

"Kako da neko živi sa nekim zajedno kome svakog dana kaže da je genocidan? Plašim se da i danas nema tolerancije na ovim prostorima, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog vijeka i da se ništa unutar onoga što se naziva `tamnim vilajetom` nije promijenilo", rekao je Vlajki.

On je istakao da je sam preživio dva genocida, jer mu je u drugom svjetskom ratu nastradala porodica sa majčine strane zbog jevrejskog porijekla, a da je jedva preživio u posljednjem ratu.

Novinar Lidija Žarić rekla je da Vlajkijev roman "Genocid" ima u sebi i beletristike, ali je u suštini autobiografska knjiga koja svjedoči o ratnim strahotama u Sarajevu, ali je i anatomija sadašnjeg stanja u BiH.

Ona je navela da knjiga, koju je objavila beogradska Izdavačka kuća "Filip Višnjić", govori o krizi savremenog čovječanstva, novom svjetskom poretku, genocidu nad Srbima i teretu koji se stavlja srpskom narodu.

O romanu je govorio i direktor Izdavačke kuće "Filip Višnjić" iz Beograda Dejan Mastilović.

Organizator i domaćin ove promocije bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz ovog mjesta čiji je predsjednik Milan Jovanović rekao da promocija ove knjige u Srebrenici predstavlja priznanje za "Prosvjetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije