BiH

Vlast i opozicija bez dogovora o referendumu

Vlast i opozicija bez dogovora o referendumu
Vlast i opozicija bez dogovora o referendumu

BANJALUKA - Kolegijum Narodne skupštine RS, na prijedlog Milorada Dodika, predsjednika RS, odlučio je da 14. jula bude održana posebna sjednica NS RS na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ukoliko NS RS i donese odluku o raspisivanju referenduma, onako kako je predložio predsjednik RS, građani RS odgovaraće na pitanje: "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS"?

Iako su i pozicija i opozicija u RS nezadovoljne radom Suda i Tužilaštva BiH, mišljenja o potrebi raspisivanja referenduma nisu usaglašena. Dok s jedne strane vladajući tvrde da referendum treba raspisati, opozicija, iako još nije donijela konačnu odluku, tvrdi da se radi o političkom avanturizmu jer nema odgovora na, po njima, ključno pitanje a to je šta raditi dan nakon referenduma.

"Postoje ustavna i zakonska osnova i politička opravdanost za održavanje republičkog referenduma i njegova odluka kakva god da bude neće ugroziti integritet i suverenitet BiH", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, dodajući da održavanje referenduma ni u kom slučaju ne krši Dejtonski mirovni sporazum.

Opozicija u RS danas je osporila tvrdnje pojedinih političara u RS da se radi o reaktiviranju odluke o raspisivanju referenduma iz 2011. godine, te da je i samo referendumsko pitanje sporno, zbog čega će na njega amandmanski djelovati. Podsjećanja radi, NS RS u aprilu 2011. godine već je bila donijela odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali je već u junu iste godine na bazi procjena i nakon posjete Ketrin Ešton, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, takva odluka stavljena van snage. Ubrzo nakon toga na bazi dogovora s Eštonovom započeo je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, koji još traje.

"Konstatovano je da on nije dao željene efekte, što je povod reakcije najviših institucija RS za raspisivanje republičkog referenduma po ovom pitanju", navodi se u prijedlogu za raspisivanje referenduma koji je Dodik uputio NS RS, uz odluku o raspisivanju republičkog referenduma u kojoj se navodi da će NS RS u roku od šest mjeseci odrediti vrijeme sprovođenja referenduma.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS, rekao je da će do utorka (dana održavanja posebne sjednice), ova stranka zajedno sa članicama Saveza za promjene RS donijeti konačan stav po pitanju referenduma.

"Ne postoji taj Srbin u RS koji može da zaključi da Sud i Tužilaštvo BiH rade svoj posao na odgovoran i častan način. Svi smo protiv ovakvog rada, ali želimo da u NS RS raspravljamo o ovoj temi i ukažemo na sve podvale koje Dodik pravi i koji je spreman da uradi sve da zaštiti kriminal i korupciju u RS", rekao je Govedarica.

Slično misli i Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a, koji je rekao da je referendum politički avanturizam i da je ključno pitanje šta će se raditi dan nakon tog referenduma. On kaže da je pitanje koje je predloženo bez smisla i da opozicija jeste za referendum na kojem bi se građani pitali da li su za povećanje PDV-a, ili da se RS zadužuje.

Za razliku od opozicije, novoformirani Slobodni demokratski srpski klub poslanika u NS RS smatra da će referendum RS učiniti snažnijom u zaštiti njenih interesa, a kako je rekao Nenad Stevandić, član ovog kluba i potpredsjednik NS RS, do utorka je dovoljno vremena da se shvati da ovo pitanje ne zaslužuje politička prepucavanja u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije