BiH

Vlasti u BiH za provođenje reformi

Vlasti u BiH za provođenje reformi
Vlasti u BiH za provođenje reformi

LUKSEMBURG - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas su u Luksemburgu, na neformalnom radnom doručku "Prijatelji BiH" čiji je domaćin bila ministar inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić, prenijeli opredijeljenost vlasti u BiH za provođenje reformi.

Evropski put BiH bio je tema radnog doručka kojem je prisustvovalo više od 20 ministara inostranih poslova, među kojima nosioci nove evropske inicijative, ministri spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer i Velike Britanije Filip Hamond, te visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Prenoseći čvrsto opredjeljenje institucija BiH za reforme, čiji je osnovni cilj poboljšanje poslovne klime i uslova života građana, Ivanić je istakao da nakon dugo vremena postoje uslovi i zajednička volja na obje strane, u zemlji i EU, da se snažnije radi na evropskom putu BiH.

On je izrazio spremnost institucija BiH za reformama, ali i očekivanja da te reforme finansijski i politički podrže institucije EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozdravio je najavljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izrazio zadovoljstvo što je nakon sedam godina učinjen prvi ozbiljan korak za BiH.

Crnadak je u obraćanju učesnicima sastanka rekao da je novi Savjet ministara opredijeljen da da puni doprinos predviđenim reformama i da u saradnji sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH stvori uslove za bolji život građana BiH.

Ministar inostranih poslova BiH informisao je prisutne o razgovorima koji su proteklih dana u Vašingtonu vođeni sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske  banke.

Svi učesnici sastanka iskazali su punu opredijeljenost svojih zemalja i EU da podrže sve nivoe vlasti BiH u predviđenim reformama i naglasili da će podrška uslijediti nakon implementacije seta reformskih mjera.

Na sastanku je rečeno i da veliko prisustvo ministara inostranih poslova današnjem skupu pokazuje interes tih zemalja da BiH uđe u fazu stabilnosti i ekonomskog razvoja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije