BiH

Vojna neutralnost (ne) ide na dnevni red

Vojna neutralnost (ne) ide na dnevni red
Foto: Velibor Tripić | Vojna neutralnost (ne) ide na dnevni red

BANJALUKA - Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS u prijedlogu klubova SNSD-a i SP-a danas bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine RS, ali, kako saznajemo, nije isključeno ni da se ta rezolucija privremeno skine s dnevnog reda.

S druge strane, opozicija je od predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića juče zatražila da po hitnom postupku u dnevni red današnje sjednice uvrsti njihov prijedlog o rezolucije o vojnoj neutralnosti od 2018. do 2023. godine, a šta će se od svega obistiniti, ostaje da se vidi tokom današnjeg zasjedanja. Prema Poslovniku rada Narodne skupštine, prijedlog ne može da uđe na dnevni red ako se ne preda 24 časa prije početka sjednice i dnevni red se smatra usaglašen. DNS je najavio nekoliko amandmana kao uslov za podršku rezoluciji, ali nismo uspjeli saznati njihov definitivni stav.

Naime, u predloženoj rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS osim o članstvima u vojnim organizacijama govori se i o zaštiti dejtonskog statusa RS. U rezoluciji se traži da se svaki budući status koordiniše sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština RS donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti RS u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju", navedeno je u dokumentu.

Kako saznajemo, međunarodna zajednica zabrinuta je pojedinim odredbama koje se odnose na status RS u odnosu na Dejtonski sporazum, te je zatraženo pojašnjenje predstavnika parlamenta o tom pitanju.

Naime, u rezoluciji se spominje opredjeljenje za dosljedno poštovanje obaveze sprovođenja Dejtonskog sporazuma u skladu sa sporazumom od 29. avgusta 1995. godine kojim je "RS ovlastila Saveznu Republiku Jugoslaviju čija prava i obaveze sada ima Srbija, da u ime RS potpiše mirovni sporazum".

Opozicija je, osim mogućeg prijedloga o svojoj verziji rezolucije, od vladajućih zatražila da ponište zaključke sa dijela prošle sedmice kojoj nisu prisustvovali opozicioni poslanici uključujući i poništenje smjene Duška Šnjegote, glavnog revizora, kao i izjašnjenje o angažovanju policije prilikom onemogućavanja opozicionara da prisustvuju sjednici nakon što ih je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, udaljio zbog ometanja zasjedanja. U suprotnom, kako najavljuju, mogli bi odlučiti o nastavku bojkota zasjedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije