BiH

Vojska Srbije želi orlove i galeba

Vojska Srbije želi orlove i galeba
Vojska Srbije želi orlove i galeba

BANJALUKA - Vojska Srbije zainteresovana je za kupovinu borbenih i školskih letjelica iz "otpisane" flote mlazne avijacije Oružanih snaga BiH, potvrdio je Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH.

Interes Srbije za mlaznu flotu, prizemljenu već nekoliko godina, Cikotiću je prenio Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, i najavio skoru posjetu stručnjaka iz Srbije, koji bi prekontrolisali stanje u kojem se nalaze letjelice i uvjerili se koliko to odgovara njihovim potrebama.

Prema Cikotićevim riječima, načelno je prihvaćeno da sa Srbijom budu otvoreni razgovori o prodaji aviona kroz domaće mehanizme odlučivanja, što uključuje i stav kolektivnog Predsjedništva, na kojem je zadnja riječ kad je riječ o vojsci.

"Vojsku Srbije zanimaju avioni tipa orao i galeb, a činjenica je da ih, praktično, samo njima možemo i prodati. Ili to ili u staro željezo", rekao je Cikotić i istakao da je prerano govoriti o cijeni koja bi mogla biti postignuta za mlaznu flotu.

Mlazna flota bivše Vojske RS, pohranjena u hangarima vojnog aerodroma u Mahovljanima kod Laktaša, još nije penzionisana, pošto Predsjedništvo BiH još, formalno, nije donijelo odluku o tome da se zapečati sudbina mlazne avijacije, mada je nešto takvo gotovo izvjesno.

Flota od sedam aviona tipa orao J22, jednog galeba G4 i 11 jastrebova J21, naslijeđena iz sastava bivše JNA, zadnji put je letjela prije nekoliko godina, neposredno prije integracije entitetskih vojski.

Svim letjelicama su istekli vremenski resursi, ali vojni eksperti tvrde da, uz potrebna ulaganja, lako mogu biti dovedene u operativno stanje.

Međutim, BiH, kako su više puta istakli u Predsjedništvu i vojnom vrhu, niti ima novca za to niti vidi potrebe za zadržavanjem skupe mlazne avijacije, pogotovo zbog toga što te letjelice ne odgovaraju standardima NATO saveza, kojem težimo.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije