BiH

Vrijednost tendera za nabavku službenih vozila u prošloj godini viša od 93 miliona KM

Vrijednost tendera za nabavku službenih vozila u prošloj godini viša od 93 miliona KM
Foto: Ilustracija | Vrijednost tendera za nabavku službenih vozila u prošloj godini viša od 93 miliona KM

SARAJEVO - Institucije i javne kompanije u BiH pokrenule su tokom 2018. godine tendere za nabavku službenih vozila vrijednih više od 93 miliona KM za 1.666 vozila, pokazuju podaci Birnove baze o službenim automobilima u BiH.

Podaci pokazuju da su tokom protekle godine završeni tenderi u ukupnoj vrijednosti većoj od 38,7 miliona KM na kojima je kupljeno 926 vozila.

U ovaj iznos uračunata je vrijednost svih vozila nabavljanih prošle godine, uključujući kamione, vozila hitne pomoći i policijska vozila.

Samo na putnička vozila, odnosno 329 službenih limuzina, potrošeno je nešto više od 10,6 miliona KM. Prosječna cijena ovih automobila veća je od 32.000 KM.

Najskuplji putnički automobil kupio je Medicinski fakultet u Mostaru. Tokom 2018. fakultet je završio nabavku koju je neuspješno provodio i 2017. Vozilo kupljeno od kompanije "MRM" iz Ljubuškog sa porezom košta 98.982 KM.

Još jedna članica Sveučilišta u Mostaru, Studentski centar nabavio je jedan od pet najskupljih automobila u 2018. godini. Automobil je bez PDV-a plaćen nešto više od 63.000 KM.

Najveći pojedinačni tender kompanije "MRM" vrijedan milion KM bila je nabavka 20 automobila za Graničnu policiju. Na ovom tenderu je konačna vrijednost bila za više od 80.000 KM veća od procijenjene.

Značajan naručilac automobila od kompanije "MRM" je "Elektoprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne /HZHB/" koja u 2018. godini nije završila samo dva od započetih devet tendera, vrijednih više od dva miliona KM.

U posljednje tri godine "Elektroprivreda HZHB" je potrošila oko 4,4 miliona KM za nabavku službenih vozila. Gotovo 3,8 miliona KM od tog iznosa dodijeljeno je kompaniji "MRM".

Na samo dva tendera, odnosno LOT-a ove kompanije od 2016. godine, od mogućih 28, bile su po dvije ponude. Na većini tendera na kojima je pobijedio "MRM" iz Ljubuškog ova firma je bila jedini ponuđač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije