BiH

Vučić: Naši razgovori nisu nikada slatki i jednostavni

Vučić: Naši razgovori nisu nikada slatki i jednostavni
Foto: Nedžad Uglješa | Vučić: Naši razgovori nisu nikada slatki i jednostavni

MOSTAR - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Mostaru nakon trilateralnog sastanka sa predstavnicima BiH i Hrvatske, da razgovori nisu nikada slatki i jednostavni.

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije poručio je da je za njega lično najvažnija činjenica da mir i stabilnost vlada u zemljama zapadnog Balkana, kao i da se radi na jačanju trgovinskih i ekonomskih veza.

„Srbija je u 2017. godini uvećala spoljno-trgovinsku razmjenu sa Hrvatskom za 14,2 odsto i došla je na iznos do 1,27 milijardi evra. Sa BiH u odnosu na 2016. godinu došlo je do povećanja za 13,1 odsto i dostignuto je 1,7 milijardi evra. Ozbiljno rastu i uvoz i izvoz iz naše zemlje, što je dobro za privrede naših zemalja“, kazao je Vučić.

Rekao je da je bilo je riječi i o „prstenu auto-puteva“ koji povezuje Srbiju i BiH, koje su i u bivšoj SFRJ bile najslabije povezane, i pravcu Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, ali i Sarajevo-Pale-Sokolac-Goražde ili neka druga trasa, pa Beograd i krak koji bi išao od Novog Pazara i Sjenice do Duge Rese i Boljare granice sa Crnom Gorom.

On smatra da je CEFTA donijela mnogo dobrog uključujući i političku stabilnost, te da je kako se smatra u Srbiji dostigla vrh saradnje i da je potrebno i moguće pronaći dodatne i još značajnije mehanizme.

„Mi smo od EU dobili 115 pitanja na koja treba da odgovorimo po pitanju stvaranja regionalne ekonomske zone. Mnogi kasne i moramo da ubrzamo svoj rad i moramo da govorimo o budućnosti, radimo na ujednačavanju poreskih i carinskih stopa, te stopa za subvenciju i načinimo gotovo jedinstveni privredni ambijent koji nema nikakve veze sa bilo kakvim Jugoslavijama“, rekao je Vučić.

Gvoreći o  pitanju rješavanja granica izmešu ove tri zemlje, Vučić je rekao da su neriješene granice između Hrvatske i Srbije, BiH i Srbije i Hrvatske i BiH.

„Što se Srbije tiče, mi smo spremni i sa Hrvatskom smo dogovorili da u naredne dvije godine to pokušamo bilateralno da riješimo, ako ne da izaberemo tijelo, instituciju, arbitražni organ kojeg bi se obje strane držale“, rekao je Vučić.

Kada je riječ o BiH, Vučić je naveo da se pokušalo to pitanje razriješiti, da se Srbija fer ponašala, izrazivši nadu da će BiH uložiti dodatni napor da se do dogovora dođe što prije, za dobrobit uzajamnog evropskog puta i odnosa između zemalja. Izrazio je nadu da će uskoro biti održan naredni sastanak trilaterale u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije