BiH

Vučić sa Zvizdićem: Opredeljeni smo za mir i saradnju

Vučić sa Zvizdićem: Opredeljeni smo za mir i saradnju
Vučić sa Zvizdićem: Opredeljeni smo za mir i saradnju

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem da je Srbija iskreno opredijeljena za mir i saradnju.

"Važno je da ljudi u ove dve zemlje znaju da smo iskreno opredeljni za mir i saradnju. Ako kod nekoga postoji bojazan, bilo kakva, od mogućih nastavka nekakavih političkih sukova koji bi završili na još lošiji način, u ime vlade daću sve od sebe da okrenemo tu putanju u suprotnom smeru i da na najbolji način naše dve zemlje sarađuju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je zadovoljan svim akspektima odnosa Srbije i BiH, a da je sa Zvizdićem danas i u četiri oka razgovarao i o političkoj situaciji.

Vučić je rekao da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija, a da se trogvinska razmjena uvećava svake godine, te da u naredne četiri godine može da bude povećana na više od dvije milijarde evra.

Srpski premijer je rekao da će formirati zajednički tim za modernizaciju pruge Beograd - Sarajevo.

"Uskoro ćemo formirati tim za modernizaciju, naredni dogovori biće u BiH, a pozvaćemo i predstavnike EU i sve druge uključene u Berlinski proces", rekao je Vučić na pres konferenciji koju je držao sa Zvizdićem.

Zvizdić je potvrdio važnost dogovora o modernizaciji pruge, te naveo da se nada da će konačna trasa biti utvrđena vrlo brzo i najavljujući da će nakon toga biti pozvani kreditori i svi drugi koji mogu da pomognu da se realizuije taj izuzetno značajan projekat za dvije zemlje.

Vučić je naveo da je sa Zvizdićem razgovarao o mnogim važnim temama, međusobnoj podršci na evropskom putu, ali i sasvim konkretno o tome da se formira tim koji će se baviti održavanjem 11 mostova između Srbije i BIH.

Takođe, najavio je da će ići na sajam u Mostar, gdje su ga pozvali i Zvizdić, ali i Dragan Čović, te da će tamo biti organizovan poseban sastanak namjenskih indrustrija dvuhe zemlje.

"To je dobra vijest, municiju i oružje možemo drugima da prodajemo, naravno, nikome ne pada na pamet da to koristi ovde, ali da prodajemo drugima to može bude veliki i značajan posao", poručio je srpski premijer.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da nadležne službe aktivno u BiH aktivno rade na slučaju napada na premijera Srbije Aleksandar Vucića i Potočarima i da očekuje da učesnici budu otkriveni i procesuirani.

"Oni koji na tome rade imaju u tome punu podršku i zahtijevamo i očekujemo de se što prije riješi i pronađu učesnici tog događaja koji je u tom trenutku bacio sjenku na naše odnose i dobrodošlicu", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je to bila posjeta "velikog srca i velike hrabrosti" premijera Srbije i tim pre nije trebala i nije dobro što se pretvorila u nemio događaj.

Kako je rekao, premijer Srbije vjerovatno nije stigao ni do granice poslije tog događaja, a već ga je pozvao i izvinio se zbog toga, iako organi BiH nisu bili zaduženi za skup u Potočarima.

Zvizidić je ponovio da očekuje da će se kompletna istraga završiti što prije, da se otkrije izvorište svega, i da će učesnici biti otkriveni i procesuirani.

Odgovarajući na pitanje Vučić je rekao da u suštini nema šta da kaže, te da ne bi ni bilo u redu da bilo šta komentariše u prisustvu gosta, koji, napomenuo je, s tim događajem nema ništa.

Njemu lično, dodao je, to je bio jedan od najtežih trenutaka u životu, što, primjetio je, niko ko tamo nije bilo ne može ni da pretpostavi, a, kao i Zvizdić, očekuje da čitav slučaj bude rasvetljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije