BiH

Vučić će tražiti podršku i za projekte sa BiH

Vučić će tražiti podršku i za projekte sa BiH
Vučić će tražiti podršku i za projekte sa BiH

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom dvodnevnog boravka u Berlinu od svojih sagovornika će zatražiti podršku za infrastrukturne projekte, prije svega za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd - Bar, ali i za projekte sa Republikom Srpskom, odnosno BiH i Makedonijom.

Vučić će, zajedno sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, pokušati da dobije podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd - Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta, piše list "Danas".

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju i Crnu Goru već i za države centralne Evrope, Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana – Luka Bar", ocijenili su izvori bliski Vladi Srbije.

List navodi da se očekuje da Srbija ponudi i neke projekte sa Republikom Srpskom, odnosno BiH i sa Makedonijom.

"Za nas bi bilo važno da prođe što više projekata u Berlinu, jer je poenta celog skupa šta će ko od država Balkana da dobije kao podršku za infrastrukturne radove. Nemci hoće da podrže nešto od toga što im bude predstavljeno, a da je i njima korisno, odnosno da je regionalno značajno", ocijenili su sagovornici beogradskog lista.

Konferencija o zapadnom Balkanu, koja će biti održana sutra, zakazana je na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel i predviđena je za predstavljanje infrastrukturnih projekata, odnosno lobiranje i traženje podrške za njihovo ostvarenje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije