BiH

Vučić o sankcijama Dodiku: Nikad više blokade među Srbima

Vučić o sankcijama Dodiku: Nikad više blokade među Srbima
Vučić o sankcijama Dodiku: Nikad više blokade među Srbima

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da se Srbija neće priključiti sankcijama predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer ne donose rješenje.

"Postoji odluka u srpskoj vladi, koja je više prećutna i odluka između različitih predstavnika srpskog naroda koji žive u RS, Srbiji i drugim delovima u regionu, da nam se nikada ne ponovi vreme iz devedesetih kada smo jedni drugima postavljali blokade na Drini. Možemo da budemo ovakvi ili onakvi, to se u budućnosti neće ponoviti", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

Srpski premijer je to rekao upitan da komentariše navode medija da će njemačka vlada, zajedno sa partnerima iz EU, razgovarati o uvođenju evropskih sankcija protiv predsjednika RS.

Vučić je rekao da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnje odnose BiH, da poštuje BiH kao državu i RS kao entitet u BiH.

"To je fer i korektan odnos i ja mislim da ovakav stav nikoga nije iznenadio", rekao je Vučić i dodao da je i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na njeno pitanje zašto ne podržava sankcije Dodiku, odgovorio isto.

Vučić je rekao da mnogi ljudi zbog emocija ne razumiju značaj opredjeljenja za mir i stabilnost, da im to zvuči prazno, ali da se iza toga krije bezbroj djela koji se moraju učititi kako bi se mir obezbijedio.

Premijer je dodao i da pred zvaničnicima iz Sarajeva ne želi da kritikuje Dodika, kao što ni pred Dodikom ne govori ništa ružno o njima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je, odgovarajući na isto novinarsko pitanje, rekao da niko u BiH nije srećan što se lider jedne od najvećih političkih stranaka nalazi na crnoj listi jedne od najznačajnijih zemalja na svijetu jer to nije dobra poruka ni za investitore, ali da je do toga dovelo permanentno antidejtonsko djelovanje.

"Očekujem da će to biti dobra poruka za sve u BiH i da će lideri koji su to radili promijeniti svoju retoriku, okrenuti se ka životnim pitanjima, dijalogu i evropskom razvoju BiH", rekao je Zvizdić.

On je dodao da se u BiH dogovorom i dijalogom riješavaju svi problemi i da ne postoje institucionalne naznake o dominaciji bilo kog naroda.

"Svaka druga priča o ugrožavanju nadležnosti ili indicije ka promjeni statusa RS nemaju utemeljenje", naveo je Zvizdić, dodajući da se u BiH poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH i da "svako ko permanentno radi na ugrožavanju takvih ciljeva u jednom trenutku doživi status sankcija, kao što je bio slučaj sa Dodikom".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije